Güvenlik kaynağı: Şifreli mesajlaşan 40 bin kişiyi tespit ettik

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" soruşturması kapsamında gözaltına alınanların gizli bir mesajlaşma uygulamasıyla haberleştiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BBC Türkçe'ye konuşan bir güvenlik kaynağı, 'Gülen Cemaati üyeleri' olduğunu belirttiği on binlerce kişi arasında yapılan şifreli yazışmaları darbe girişiminden önce tespit ettiklerini söyledi. Kaynak, "Bu uzun süreli bir çalışma. Paralel devlet yapılanmasının gizli muhaberesini yürüttüğü mekanizmayı ortaya çıkardık," diye konuştu. Aynı kişi, bu şifreli mesajlaşmalarda yer alan 40 bin kişinin isimleri, telefon numaraları ve TC kimlik numaralarının tespit edildiğini belirtti.

Selin Girit'in haberine göre bu bilgilerin Genelkurmay ve Emniyet'teki istihbarat birimlerine iletildiğini söyleyen yetkili, darbe girişiminde bulunanların "deşifre olduklarını" fark etmelerinin ardından planladıklarından daha erken harekete geçmeye karar vermiş olabileceklerini savundu.

Yetkili, şifreli mesajlaşmanın yapıldığı mekanizmanın sadece Gülen Cemaati'nin izin verdiği kişiler tarafından kullanıldığını, dolayısıyla söz konusu 40 bin kişinin tümünün hareketin üyesi olduğunu ileri sürdü.

Bir diğer kaynak ise söz konusu şifreli mesajlaşma mekanizmasında 110 bin kadar kişinin yer aldığını, mesajların öncelikle cep telefonu üzerindeki bir uygulama üzerinden yapıldığını, bu sistemin deşifre olması nedeniyle başka bir "araç" üzerinden mesajlaşmaların yapılmaya başlandığını ileri sürdü.

Ancak ilk konuşulan kaynak bu bilgileri teyit etmedi.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 50 binden fazla kamu görevlisi görevden alınmıştı.

Bazı Avrupa ülkeleri, bu kadar çok sayıda kişinin kısa süre içinde tespit edilmesi karşısında "önceden hazırlanmış bir liste" olup olmadığı yönünde kaygılarını dile getirmişti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Türkiye'yi, muhaliflere karşı "intikam güdüsüyle" hareket etmekle suçlamıştı.