IŞİD planları iddianamede

Ankara'da Barış Mitingi'ne düzenlenen saldırı ile ilgili hazırlanan iddianamede, IŞİD'in yeni katliam planları da ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da 10 Ekim 2015'te Barış mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili davada IŞİD'le ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. Örgüt yazışmalarında içine siyanür katılan suların "yardım" adı altında YPG'ye gönderilmesinin planlanmış.

10 Ekim 2015'te sendikaların düzenlediği Barış Mitingi'ne Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 102 kişi hayatını kaybederken 459 kişi yaralandı. Saldıryla ilgili açılan davada 36 şüpheli için iddianame hazırlandı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede örgüte ait doküman ve yazışmalara yer verildi.

Milliyet gazetesinden Türker Karapınar'ın haberine göre, örgüt yöneticilerinden Yunus Durmaz'ın evinde ele geçirilen belgede farklı bir katliam planı daha ortaya çıktı. Durmaz evine yapılan operasyonda yakalanacağını anlayınca, kendisini patlatmıştı.

"Yapılacaklar" isimli belgede kilosu 1500 liradan alınacak siyanürler, şırıngalarla küçük suların içine katılacaktı. Siyanürlü sular "yardım" adı altında, IŞİD'e karşı savaşan YPG'ye göndermeyi planlamış. Belgede, “Siyanür bulundu. Kilosu 1500 ile 3000 arası. 20 bin dolar gönderilirse bu ihtiyaçları karşılar. Küçük suların içine şırınga ile basılıp yardım adı altında YPG’ye gönderilmesi” ifadeleri yer alıyor.

Durmaz'ın evinde ele geçirilen diğer belgelerde Türkiye'deki emniyet müdürlükleri, Jandarma komutanlıkları, özel harekât taburları, hudut, garnizon, hava radar, tugay ve tabur komutanlıkları adres bilgileri yer alıyor. Ayrıca, askerlik şubeleri, barajlar, kiliseler, konsolosluklar, Lions ve Rotary kulüpleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Bektaşi Dernek ve Vakıfları, Pir Sultan Abdal Derneği, Cem Kültür Evleri’nin iletişim, adres ve yöneticilerinin isimleri de bulundu.

HAVALİMANLARI HEDEF LİSTESİNDE

Hava yolu.docx isimli belge içinde, Kayseri’de bulunan havalimanına ait bilgiler, havalimanına seferi bulunan hava yolu şirketlerinin isimleri, havalimanında bulunan emniyet birimlerinin isimleri bulundu. Ağın ve Diğer İlçeler.docx isimli Word belgesi içinde, Malatya Havalimanı Koruma Şube Müdürlüğü, Emniyet[1621].docx isimli Word belgesi içinde ise GAP Havalimanı Şube Müdürlüğü’ne ilişkin bilgiler ele geçirildi.

Belgelerden IŞİD’in askeri rütbeleri de incelediği ortaya çıktı. Belgeler arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bulunan rütbeler, forslar ve flamalar, askeri birliklerin terimleri, birliklerin kaçar kişiden kurulabileceği yönündeki bilgiler ele geçirildi.

"İYİ İŞ ÇIKARDINIZ"

İddianamede, Gar katliamının ardından yakalanan, canlı bombaları kente getiren araç için öncülük yapan şüpheli Yakub Şahin’in, “Olayı asıl organize eden, Halil İbrahim Durgun ve Yunus Durmaz’dır” beyanını verdiği ve saldırıdan sonra karşılaştığı Durmaz’ın kendisine, “Aferin, iyi iş çıkardınız” dediğini anlattığı aktarıldı. Durmaz’ın kod adının “Muhammed Ali” olduğunu söyleyen Şahin, Durmaz’ın altındaki isim olan Durgun’un Suruç katliamından sonra kendisine, “Oğlum Suruç’u biz yaptık. PKK’lılar hak etti. Elbeyli’den bir kişi üstünde yeleğiyle geçti, Deniz Büyükçelebi canlı bombayı gönderdi. Gaziantep’te bir gece misafir ettik. Motosikletle Suruç’a gönderdik” dediğini söyledi.