'Türkiye’nin İhvan'ı, Filistinliler’i arkadan vuruyor'

İsrail ve Türkiye'nin ilişkileri normalleştirmek üzere vardığı anlaşmanın şartlarına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'le yapılan anlaşmanın ardından Gazze’deki El Aksa Üniversitesi’nden Doç. Dr. Haydar Eid, AK Parti'yi  "Türkiye’nin İhvan’ı" olarak niteleyerek "Filistinliler’in temel hakları pahasına İsrail’in Apartheid rejimiyle anlaşma yaptı" dedi.

BirGün'den Ömür Şahin Güven'in haberine göre Doç. Dr. Haydar Eid’e göre bu anlaşma Güney Afrika’nın ırkçı Apartheid rejimiyle “normalleşmeye” gitmekten farklı değil. Eid, “İhvan’ın (Müslüman Kardeşler) Türkiye kolu” dediği AKP’nin bu adımını ise şaşırtıcı bulmuyor, “İhvan arkadan vurmak konusunda başarısız olmaz” diyor.

'BU ANLAŞMA BİZİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ'

“Mavi Marmara kurbanlarının ailelerinin olması gerektiği gibi, bizler de dehşete düşmüş ve öfkelenmiş durumdayız” diyen Eid, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu anlaşma bizleri Tarihçi İlan Pappe’nin ‘yavaş yavaş artan soykırım’ dediği nefes aldırmaz bir Orta Çağ kuşatması altında bırakıyor. Bu anlaşma Filistin sivil toplumunun 2005’te yayımladığı boykot ilkelerinin de ihlali demek. Aslında, bu durum Güney Afrika’da Apartheid rejimiyle diplomatik ve ekonomik ilişkileri normalleştirmekten farklı değil.”

"GAZZE'YLE İLGİSİ YOK!"

Anlaşma sonrası sosyal medya hesaplarından “Türkiye hükümetinin savunucuları, yani İslamcılar, meşrulaştırılamayacak olanı meşrulaştırmak için ayaklandılar! İsrail-Türkiye anlaşmasının Gazze’yle bir ilgisi yok, İsrail’in ve bir ölçüde Türkiye’nin çıkarlarıyla ilgisi var. (…) İhvan asla arkadan vurmak konusunda başarısız olmaz! İsrail-Türkiye anlaşması ahlaki ve değerlere ilişkin terbiyeye bir tokat!” şeklinde iletiler paylaşan Eid, sözlerini şöyle açıkladı: “AKP, Mısır’ı bir yıl kadar yöneten ve Refah Sınır Kapısı’nı açıp kuşatmayı kaldıramayan İhvan’ın Türkiye kolu. Filistin kolu Hamas ise katı yönetimi ve politik vizyondan yoksunluğu ile kuşatma altındaki Gazze’deki hayatlara daha fazla ıstırap kattı. Şimdi de Türkiye’nin İhvanı, Filistinliler’in temel hakları pahasına İsrail’in Apartheid’iyle anlaşma yapıyor.”