İngiltere'nin AB'den ayrılması Türkiye'yi nasıl etkiler?

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı farklı platformlarda tartışmalara neden olurken, uzmanlar bu kararın önümüzdeki günlerde Türkiye'yi de etkileyeceğini savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de seçmenin 'AB'den ayrılma' kararı alması beraberinde Avrupa Birliği'nin yapısına ve genişlemesine dair tartışmalara da yeni bir boyut kazandırdı. Bu çerçevede uzmanlar, Brexit'in Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini yorumladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye ile AB ilişkilerinin yanı sıra Ankara ile Londra arasında uygulanan 'çalışma vizesi' hakkı da Brexit'le beraber değişebilecek maddelerden.

Bu açıdan öne çıkan sorulardan biri de Türkiye'den çalışmaya İngiltere'ye gelenler için uygulanan 'Ankara Anlaşması'nın akıbeti.

ANKARA ANLAŞMASI NE OLACAK?

Türkiye, kuruluşundan bir yıl sonra 1959'da Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuş, müzakereler sonucunda da 1963 yılında, Türkiye vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını da sağlayan Ankara anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın 'hizmetlerin serbest dolaşımı' hükmünü uygulayan tek ülke İngiltere'ydi. Londra merkezli STS Solicitors avukatlık bürosundan Hüsniye Sera Üstek-Bazen, referandumdan 'AB'den ayrılma' kararının çıkmasıyla anlaşmanın da bozulacağını söylüyor.

Üstek-Bazen, "Bu hak, er geç feshedilecektir. İngiltere İçişleri Bakanlığı, muhtemelen bu kategoride başvuruda bulunanlara, ECAA (Ankara Anlaşması) kapsamında tanınan hakların feshedilmesinden önce belli bir geçiş süresi tanıyabilir" diyor ancak mevcut durumda, bunun zamanlaması ve tanınacak süre konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Avukat Üstek-Bazen, son dönemde İçişleri Bakanlığı'nın önceki yıllara kıyasla ECAA başvurusunda bulunanların vize süreçlerini güçleştirdiğini belirtiyor ve anlaşma uyarınca haklardan mahrum bırakmadığı için bazı kısıtlamalar getirdiğini söylüyor ve ekliyor: "Tabii, Türk vatandaşlarının nitelikleri karşılamaları durumunda başka iş amaçlı başvuru imkânları olabilir. Fakat bu vize türleri ECAA kurallarının tanıdığı haklar kadar kolay değil."

'BU HAKTAN MAHRUM KALACAKLAR'

Kadir Has Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serhat Güvenç de, Brexit'in uygulamada Türkler açısından en büyük etkisinin Ankara anlaşmasının akıbetiyle ilgili olacağına dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: "Yani Türk iş insanları, Türk profesyonelleri, İngiltere'ye Katma Protokol hükümleri kapsamında gidip hizmet sunabiliyordu. Bu anlamda Türkler bu hakkı yitirmiş olacak. Ortaklık anlaşması hükümleri gereği, İngiltere'de meslek icra edebiliyordunuz. Bundan mahrum kalacaklar."

'TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ NE OLUR?'

Referandumda İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı çıkması, uzmanlara göre Ankara'nın Brüksel yolunda destekçisini de kaybetmesi anlamına geliyor. Serhat Güvenç "Avrupa'nın Atlantikçi kanadına mensup önemli bir ülkenin Birlik'ten ayrılması Türkiye için stratejik anlamda bir kayıp. İngiltere, TransAtlantikçi kanatta olması nedeniyle Nato üyesi Türkiye'nin AB ile ilişkilerini her zaman desteklemiş bir ülkedir. Ne kadar samimi olduğunu tartışmak mümkün ama uzun vadede Türkiye, AB içindeki destekçisinden mahrum kalmış olacak" diyor.

TÜSİAD AB temsilcisi Bahadır Kaleağası da, İngiltere'nin yeni yapacağı anlaşmayla beraber, Türkiye'nin Birlik dışındaki ülkelerle benzer konuma gelebileceği görüşünde.

HABERİN TAMAMI