'Erdoğan cumhurbaşkanı değildi!'

İç Güvenlik Paketi'ni protesto ettikleri eylemde "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten haklarında 7'şer yıla kadar hapis istenen isimlerin yargılandığı davada sanatçı Orhan Aydın, "Şimdinin cumhurbaşkanı eylemin yapıldığı zaman başbakandı. Nasıl ona hakaret oluyor anlamış değilim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyoğlu'nda geçen yıl İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto eden ve yürüyüşte açılan pankartla "Cumhurbaşkanına hakaret" ettikleri iddia edilen, YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Mimar Mücella Yapıcı, Oyuncu Orhan Aydın'ın, Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Can Atalay, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDP'li Şamil Altan, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin 7'şer yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Sanıklar, toplantı ve gösteri yürüyüşünün Anayasal bir hak olduğunu belirterek, pankartı açmadıklarını ve görmediklerini söyledi. CHP Milletvekili İlhan Cihaner de duruşmayı izleyici olarak katıldı.

Yarın Haber'in aktardığına göre, İç Güvenlik Paketi'nde yer alan maddeleri protesto etmek amacıyla Taksim'de gerçekleştirilen eylemde yapılan konuşmalar ve atılan sloganların gerekçe gösterildiği davada sanatçı Orhan Aydın'ın, ifadesinde, eylemin yapıldığı tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğunu hatırlatması dikkat çekti. Aydın,  "Şimdinin cumhurbaşkanı eylemin yapıldığı zaman başbakandı. Nasıl cumhurbaşkanına hakaret oluyor anlamış değilim" diye konuştu.

TAŞ: ANAYASAYI İHLAL EDEN CUMHURBAŞKANI

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın "Bu yargılama içinden geçtiğimiz siyasal süreçten ayrı değildir. Anayasayı ihlal eden yeminli bir cumhurbaşkanı yargılanmıyor biz yargılanıyoruz" sözleri üzerine hakim yarıda keserek "Bunların yeri burası değil" dedi. Sanatçı Orhan Aydın ise "Şimdinin cumhurbaşkanı eylemin yapıldığı zaman başbakandı. Nasıl cumhurbaşkanına hakaret oluyor anlamış değilim" ifadesini kullandı.

EMİNAĞAOĞLU: DİPLOMASI KUŞKULU

Eski YARSAV Başkanı hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Bu dava hukukun üstünlüğünün olmadığını, savcının da Erdoğan adına hareket ettiğini gösteren bir davadır. Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanıyoruz ancak diplomanın kuşkulu olması nedeniyle Erdoğan'ın cumhurbaşkanı sıfatı olup olmadığının mahkemeniz tarafından araştırılması gerekir" şeklinde ifade verdi.

"DÖVİZİ DAVA AÇILINCA TUTANAKLARDA GÖRDÜM"

Mücella Yapıcı da savunmasında, "Bir vatandaş olarak Anayasal hakkımı kullandım. Hakkımda açılan iddianameyi kabul etmem mümkün değildir. Bana göre hukukla, hukukçulukla hiçbir ilgisi yoktur. Savcı bey, kendi kendisine hakaret üretmiş ve bence de bir anlamda kendisine hakaret etmiştir. Anılan döviz tarafımca taşınmamıştır. Ben o dövizi dava açılınca tutanaklarda gördüm. Hakkımda iddianame tanzim eden savcılığa karşı dava açacağım" ifadelerini kullandı. Emekçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Emre Öztürk ise "Hükümet böyle bir yasayı hazırlıyorsa beklenecek şey de tabi ki bizim buna direnç göstermiş olmamızdır. Bunların hepsi muhalefet edenlerin baskılanması için yapılmıştır" diye konuştu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı Kasım ayına erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüphelilerin İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki amacıyla 21 Şubat 2015 tarihinde Birleşik Haziran Hareketi adı altında Beyoğlu'nda Tünel Meydanı'nda biraraya geldikleri anlatıldı. Şüphelilerin slogan atarak Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdükleri, basın açıklamasını bir başka olayın mağduru konumunda olan ve mağduriyeti nedeniyle kamuoyunun desteğini alan Sami Elvan'a okuttukları (Berkin Elvan'ın babası) ifade edildi. Yürüyüşte açılan afişle de "Cumhurbaşkanına hakaret" edildiği belirtilen iddianamede, 8 şüphelinin "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçlarından toplam 2 yıl 6'şar aydan 7'şer yıla kadar ayrı ayrı hapisleri isteniyor. (İstanbul/ DHA-Yarın Haber)