Gülistan Doku’nun avukatı: Abarakov tutuklanmalı

5 Ocak 2020'den beri haber alınamayan Gülistan Doku’nun baş şüphelisi Zainal A., üzerindeki adli kontrol ve yurtdışı yasağına itiraz etti. İtiraz, ‘kuvvetli suç şüphelisi’ gerekçesiyle reddedildi.

Gülistan Doku
Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - 3 yıldır bulunamayan Gülistan Doku'nun baş şüphelisi Zainal Abarakov, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na adli kontrol şartının ve yurt dışı yasağının kaldırılması için başvurdu. Abarakov'un talebi, Başsavcılık ve Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘kuvvetli suç şüphesi’ bulunduğu gerekçesiyle reddedildi.

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, 3 yıl sonra yapılabilen ilk sorgu sonrası baş şüpheli için yurt dışına çıkmaması yönünde bir tedbir uygulandığına ve baş şüphelinin bu tedbire itiraz ettiğini söyledi. Çimen, "Bu şikayeti inceleyen Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ve Tunceli Sulh Ceza Hakimliği, kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle şüphelinin adli kontrole itirazını reddetti. Son yaşanan bir gelişmedir” dedi.

‘ADLİ KONTROLÜN DEĞİL, TUTUKLAMANIN SÖZ KONUSU OLMASI GEREKİYOR’

Çimen, baş şüpheli Zainal Abarakov'un kuvvetli şüpheye göre tutuklanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Eğer burada baş şüpheli yönünde kuvvetli suç şüphesi varsa, adli kontrol değil de tutuklamanın söz konusu olması gerekiyor. Tutuklamada belli kriterler var. Birinci kriter kuvvetli suç şüphesi olduğudur. Kuvvetli suç şüphesi, Tunceli Sulh Ceza Hakimliği’nin ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da kabulündeyse, bu kuvvetli şüpheye göre, baş şüphelinin tutuklanması gerekiyor. Kaçma şüphesi de var. Kendileri verdikleri dilekçede, ‘Yurt dışına çıkmak istiyoruz, adli kontrolümüzü çıkarın’ demişler. Emniyetin tuttuğu tutanakta, adli kontrolün gereğini yerine getirmemişti. Gereğini yerine getirmediğine dair de bir tutanak dosyamızda vardı."

‘GÜLİSTAN’IN AKIBETİ AİLEYE OLAN BORCUMUZDUR’

Bir an önce etkin ve etkili bir soruşturmanın yapılarak Abarakov’un tedbiren tutuklanması gerektiğini vurgulayan Çimen, "Burada 3 yıldan fazladır kendisinden haber alamadığımız bir mağdurumuz var. Olasılıklar ilk aşamada intihara yönelikti ama o algı da çöktü dosyada. Dolayısıyla cinayet şüphesiyle dosyanın ele alınması gerekiyor. Gülistan’ın akıbeti, aileye olan borcumuzdur. Bir an önce ortaya çıkmasını bekliyoruz.”