Gülen makalesiyle tanınan Michael Flynn'in ABD'de 'tek din' çağrısı tepki çekti

ABD'nin eski başkanı Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Flynn, ülkede tek din çağrısı yapınca tartışma yarattı. Flynn'e anayasayı ihlal eden bu açıklamaları nedeniyle tepki yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı olan, Türkiye'de ise Trump'ın başkan seçildiği gün yayımlanan Fethullah Gülen makalesiyle tanınan Michael Flynn ABD'de 'tek din çağrısı' yapınca tartışma yarattı. Flynn'e eskiden mensubu olduğu ordudan Kongre'ye uzanan tepkiler yağıyor.

Flynn, cumartesi günü San Antonio'da 'American Faith' (Amerikan İnancı) isimli 'kâr amacı gütmeyen haber meydası ağı'nın düzenlediği bir etkinlikte, "Eğer Tanrı'nın huzurunda bir ulusa sahip olacaksak, ki olmalıyız, o zaman bir dinimizin olması gerekir. Tanrının huzurunda bir ulus ve bir din" ifadelerini kullandı.

Amerikan Anayasası'nda garanti edilen din özgürlüğünü ihlali sayılan bu ifadelerin eski bir ulusal güvenlik danışmanı ve emekli bir asker tarafından sarf edilmesi tepki çekti. ABD'de ilk Müslüman kadın Kongre üyesi olan İlhan Omar, "Bu insanlar Amerikan anayasasından nefret ediyor" dedi. Kendisi de emekli bir general olan medya yorumcusu Mark Hertling, Flynn'in 'Amerikan ordusu için bir utanç' olduğunu söyledi. 

Kıdemli gazeteci Carl Bernstein, Flynn'i 'Trump'ın etrafına doluşturduğu tehlikeli otoriter figürlerden biri' olarak niteledi. Bernstein, Flynn'in, 'bir ABD başkanının yardımcısı veya yakın çalışma arkadaşları tarafından bugüne dek hiç söylenmemiş şeyler söylediğini' belirtti. Bernstein bununla birlikte, Cumhuriyetçi Parti seçmeninin yüzde 35'inin 'Hıristiyanlığın ellerinden alındığına' inandığı için Trump'ı desteklediğini söyleyerek, "Dolayısıyla Michael Flynn, bu ülkede çok sayıda insanlar o kadar da farklı düşünmüyor" uyarısında bulundu.

Flynn'in adı Türkiye'de ilk olarak, Trump'ın ABD başkanı seçildiği 8 Kasım 2016 günü The Hill sitesinde yayımlanan ve yeni yönetimin Gülen'i Türkiye'ye iade etmesi gerektiğini savunduğu makaleyle gündeme gelmişti. Bir süre Trump'ın ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Flynn, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiğine dair iddialar ve Türkiye hükümeti adına lobicilik faaliyetleri konusunda yalan söylediğini kabul ederek savcılıkla anlaşma yoluna gitmişti. Trump da, görevi bırakmasına kısa süre kala Flynn için başkanlık affı çıkarmıştı. (DIŞ HABERLER)