Guatemala'da aşı karşıtları hemşireleri rehin aldı

Guatemala'da bir köye Covid-19 aşısı yapmak için giden hemşireler saldırıya uğradı. Yaklaşık 500 aşı karşıtı yolu kesip hemşireleri yedi saat rehin aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi Guatemala'da bir köydeki aşı karşıtları, Covid-19 aşısı yapan hemşirelere saldırdı. 11 hemşirenin rehin alındığı, polisle yapılan müzakereler sonrasında ancak yedi saat sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

Guatemala Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre saldırı, ülkenin kuzeyindeki Alta Verapaz eyaletinin Maguilá bölgesinde meydana geldi. Yaklaşık 500 aşı karşıtının bir yolu kapattığı ve Covid-19 aşısı yapmak üzere gelen hemşirelerin arabalarına saldırdığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre aşı karşıtları hemşirelere hem fiziksel hem sözlü saldırıda bulundu; arabaların lastikleri patlatıldı ve aşıları soğuk tutan kutulara zarar verildi. 11 sağlık çalışanı yedi saat boyunca rehin alınırken, saldırı sırasında yaklaşık 50 doz aşı kullanılamaz hale getirildi.

İsmi açıklanmayan bir hemşire ise saldırı sırasında hissettiklerini şöyle anlattı: "Çok korktuk çünkü hiç böyle bir şey yaşamamıştık. Sadece görevimizi yapıyorduk. Aşılanmanın gönüllülük esasına dayandığını ve kimseyi zorlamak istemediğimizi birkaç defa anlatmaya çalıştık ama işimizi yapmamıza izin vermediler." 

Sağlık Bakanlığı açıklamasında aşı karşıtlığını internet üzerinden yayılan yanlış bilgilerin körüklediği vurgulandı. Saldırının yaşandığı bölgenin sağlık direktörü Gabriel Sandoval ise geçmişte de aşı ekiplerini reddeden topluluklar olduğunu ancak ilk kez fiziksel saldırıyla karşılaştıklarını söyledi; sosyal medyada aşılar hakkında paylaşılan yanlış bilgilere dikkat çekerek "Bunun olacağı belliydi. Birçok kişi hastalığa inanmıyor. Bir kültür çatışması var" dedi.

Guatemala, Latin Amerika'nın en düşük aşılanma oranlarından birine sahip. Ülkede iki doz aşı olanların sayısı yaklaşık 2.5 milyon olarak veriliyor; bu sayı, aşı yaptırma hakkı bulunan nüfusun sadece yüzde 25'ine tekabül ediyor. Guatemala'da salgının başından bu yana 566 bin vaka, 13 bin 750 ölüm görüldü. (DIŞ HABERLER)