Grev kararlarının ardından MESS yüzde 73 zam teklif etti

MESS, grev kararları sonrası 1 Eylül 2023’ten itibaren geçerli olacak ilk 6 aylık ücret artışı için üyeleriyle birlikte teklifini yüzde 73’e yükseltti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşveren sendikası MESS ile yürütülen Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türk Metal Sendikası grev kararı aldı.

Bunun üzerine MESS, ilk altı aylık ücret artışı için yüzde 73'lük teklif sunduğunu duyurdu. 

'TÜM KOŞULLARI ZORLAYARAK 4. TEKLİFİ VERDİK'

MESS’ten yapılan açıklamada, “1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olan ilk 6 ay için ortalama yüzde 73 oranında, içerisinde kıdem zammı da bulunan bir artış teklif ettik. Bu artış rakam sadece 6 ay içindir. Bir an önce anlaşmaya varmak amacıyla tüm koşulları zorlayarak verdiğimiz bu dördüncü teklifimiz ile birlikte, beklenen ikinci 6 aylık enflasyonu da içerecek şekilde, MESS işçisinin 1 yıllık toplam gelir artışı Mart 2024 itibariyle yüzde 125 seviyelerini geçiyor. Anlaşma olması durumunda, MESS işçisi ocak ayında geriye dönük olarak yaklaşık brüt 70 bin TL maaş farkı alacak, Ocak 2024 maaşı ile birlikte alınacak toplam ödeme ise yaklaşık brüt 110 bin TL seviyesine ulaşacak” denildi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), yaklaşık 160 bin çalışanı kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, dördüncü teklifini 13 Ocak 2024 tarihinde çalışanları temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları’na iletti.

MESS’in açıklamasında şu noktalara değinildi: “1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde ilk 6 ay için yüzde 30’luk enflasyona karşılık, MESS olarak dördüncü teklifimiz ile ortalamada yüzde 73 oranında bir artış sağlıyoruz. Amacımız bir an önce tüm tarafları koruyacak şekilde anlaşmaya varmak. Bu kapsamda, çalışma arkadaşlarımız için elimizi taşın altına koyduk. İşverenlerimizle birlikte büyük fedakârlık yaptık. İşçilerimizi temsil eden üç işçi sendikasının da sürece aynı hassasiyet ve uzlaşmacı tavırla yaklaşmasını bekliyoruz.”