Gözaltına alınan kadın Filistin'e değil, kürtaj hakkına destek eylemindeymiş

Sosyal medyada Filistin'e destek eyleminde gözaltına alınan bir kadını gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videonun saldırılar başlamadan önce, 2022 yılında çekildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları havadan ve karadan devam ederken, dünyanın pek çok ülkesinde de Filistin'e destek eylemleri yapılıyor. Son olarak sosyal medyada paylaşılan bir videonun ABD'nin Los Angeles kentinde Filistin'e destek için düzenlenen eylem sırasında gözaltına alınan bir kadını gösterdiği iddia edildi. 

Bu iddiayı inceleyen Teyit doğrulama platformu, söz konusu videonun 2022 yılında kürtaj hakları için yapılan bir eylem sırasında çekildiğini, dolayısıyla son dönemde dile getirilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

BIDEN'IN KONVOYUNA YAKLAŞAN EYLEMCİ GÖZALTINA ALINMIŞ

Buna göre, paylaşılan videodan alınan görseller Google’ın tersine görsel arama servisinde aratıldığında videonun orijinal haline ulaşmak mümkün. 9 Haziran 2022 tarihinde kaydedilen video, kürtaj yanlısı bir eylem sırasında kaydedilmiş. Eylemcinin gözaltına alındığı görüntülerle ilgili pek çok habere ulaşmak mümkün. Çeşitli haber sitelerinde videonun farklı açılardan çekilmiş versiyonlarına da ulaşılabiliyor.

Video, Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde düzenlenen Dokuzuncu Amerika Zirvesi’ne ABD Başkanı Joe Biden’ın katıldığı 9 Haziran günü, kürtaj hakları savunucusu bir eylemciyi gösteriyor. Polisin kapattığı yoldan ABD Başkanı Joe Biden’ın konvoyunun geçtiği esnada bir eylemcinin konvoya yaklaşarak megafondan slogan attığı görülüyor. Bunun üzerine ABD Gizli Servisi, eylemciyi gözaltına alıyor.

VİDEO, HAZİRAN 2022'DE ÇEKİLMİŞ

Protestocunun göz altına alındığı gün ABD Gizli Servisi İletişim Şefi Anthony Guglielmi konuyla ilgili bir açıklama yapmış. Guglielmi’nin açıklaması şöyle:

"Saat 17:00'den kısa bir süre sonra, yetişkin bir kadın Los Angeles'ta Chick Hearn Ct'de bir konvoy güzergahı boyunca yasaklı bir yola girdi. Kadın yoldan geçen araçlara yaklaşırken, bir Birleşik Devletler Gizli Servis ajanı onu hızla yoldan uzaklaştırdı ve gözaltına aldı. Konvoyun hareketinde ya da koruduklarımızda herhangi bir zarar meydana gelmedi. Bu olayla ilgili soruşturmamız devam etmektedir."

Bu bilgiler ışığında, Teyit, şu araştırma sonuçlarını paylaştı: Video Haziran 2022’de kaydedilmiş. Gözaltına alınan eylemci kürtaj hakkını savunmak için eylem yapıyor. Yetkililere göre gözaltı sebebi, eylemcinin ABD Başkanı’nın konvoyunun geçtiği yasaklı bir yola girmesi.

NEDEN EYLEM YAPIYORLARDI?

2 Mayıs 2022’de ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını ülke genelinde tanıyan Roe v. Wade kararı olarak bilinen kararını geri çevireceğine dair bir belge sızmış ve ülkedeki kürtaj tartışmaları alevlenmişti. ABD Başkanı Joe Biden da protestonun yapıldığı 9 Haziran gecesi katıldığı bir programda konuya değinerek kürtaj hakkının savunmak için başkanlık yetkileri dahilinde elinden geleni yapacağını belirtmiş. En nihayetinde 24 Haziran’da Yüksek Mahkeme Roe v. Wade kararını geri çevirdi. (DIŞ HABERLER)