Gözaltılar protesto edildi: OHAL’in devam ettiğinin bir göstergesi

Halkların Demokratik Kongresi Genel Merkezi ve Göç İzleme Derneği’ne polis baskını düzenlendi. HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, kapıların kırıldığını ve bilgisayarlara el konulduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) üyelerine yapılan gözaltılar HDK genel merkez önünde protesto edildi. Eyleme, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Tülay Hatimoğulları, Musa Piroğlu, Dilşat Canbaz, Sezai Temeli, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Devrimci Parti katıldı.

HDP’ye yönelik bu sabah saatlerinde başlatılan operasyonda bazı il başkanları ve partililer hakkında gözaltı kararı çıktı. Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) Genel Merkezi ve Şirinevler’de bulunan Göç İzleme Derneği’ne de polisler tarafından baskın düzenlendi. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan baskında, bilgisayar ve bazı materyallere el konuldu.

42 kişi hakkında çıkartılan gözaltı kararında yapılan soruşturma kapsamında 11 ilde birçok eve de baskın düzenlendi. 29 kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken, dosyaya 24 saat kısıtlılık kararı getirildi. Baskın sırasında kapılar kırıldı, masalar ve kitapları dağıtıldı, asılı afişler ise yırtıldı.

‘MAFYA DEVLET YÖNTEMİ’

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, polis baskınına ve gözaltılara tepki gösterdi. “Mafya devleti yöntemiyle kapılar kırılarak içeri girilmiş, içerisi tahrip edilmiş, bilgisayarlarına el konulmuş” diyen Demir, şunları söyledi: “Bu ilk defa olmuyor. Böylesi saldırılar defaatle gerçekleşti. Bu yöntem mafya devleti yöntemidir. AKP-MHP mafya devleti iktidarda ve onların iki dudakları arasında geçen sözler geçerli. Bugün HDK dışında Göç İzleme Derneği’nden de arkadaşlar gözaltına alındılar. Türkiye’de mültecilerin ve göçmenlerin uğradıkları haksızlıklar ve bunların kamuoyunda gündemleştirilmesi için çalışma yürüten pek çok arkadaşımız gözaltına alındı. Buranın basılmasının bir nedeni, 'toplumsal kamuoyu üzerinde baskılar devam etsin, tüm sesler susturulsun, sindirilsin ve yan yana gelmesin' siyasetinin açık göstergesidir.”

HDK içinden görüntüler

‘EVİN İÇİNDE SİLAH KULLANILDI’

Baskın sırasında silah kullanıldığını açıklayan HDP Eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, “Bu sabah yine çok alışık olduğumuz bir sahne ile uyandık. Yine gözaltılar vardı. Birçok gözaltı söz konusu oldu. Hatta bunların bir tanesinde, Van’da evin içinde, silah kullanıldı. Bu asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu OHAL’in devam ettiği açık bir göstergesidir. 20 Temmuz 2016’da bir darbe yaptılar. Bu ülkede demokratik siyaseti tasfiye etmek adına o günden bugüne bu barbarca yöntemi sürdüregeliyorlar. Tükenmiş, acze düşmüş bir iktidarın ayakta kalabilmesinin yegâne yolu işte bu OHAL düzenidir. Eğer biz demokratik bir ülkede yaşamak istiyorsak, siyasi özgürlüklerin var olmasını istiyorsak tecrite, savaşa, kayyuma yani demokrasinin karşısında olan bütün güce karşı dayanışmayla karşı koymalıyız. Ya bunu hep birlikte başaracağız ya da bu düzenin sürdürülmesine seyirci kalacağız. Biz seyirci kalmıyoruz. Buna seyirci kalan herkese de artık uykudan uyanma konusunda çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

HDK'nin kırılan kilidi.
Etiketler hdp hdk gözaltı