Gözaltı fotoğrafı için başörtüsü çıkarılan kadınlara 17.5 milyon dolarlık tazminat

New York'ta gözaltı fotoğrafları için başörtülerini çıkarmaya zorlandıklarını söyleyen kadınlara 17,5 milyon dolar ödeme yapılacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin New York kentinde, gözaltına alındıktan sonra fotoğraflarının çekilmesi için başörtülerini çıkarmaya zorlanan Müslüman kadınların 2018 yılında açtığı davada anlaşma sağlandı. New York Belediyesi, anlaşma kapsamında Jamilla Clark ve Arwa Aziz’e 17,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

 Manhattan Federal Mahkemesi’ne sunulan teklifin, ABD Bölge Yargıcı Analisa Torres tarafından onaylanması gerekiyor. Yasal ücretler ve masraflar düşüldükten sonra, New York Belediyesi’nin ödeyeceği tutar yaklaşık 13,1 milyon dolar olacak. 16 Mart 2014 ile 23 Ağustos 2021 tarihleri arasında başörtülerini çıkarmaya zorlananlar da bu anlaşmadan yararlanabilecek.

Müslüman-Amerikalı kadınlar Jamilla Clark ve Arwa Aziz, Manhattan ve Brooklyn'de polisin gözaltı fotoğrafları için başörtülerini çıkarmaya zorlandıklarını, bu nedenle ‘utanç ve travma yaşadıklarını’ söyleyerek 2018 yılında dava sürecini başlatmıştı. 

New York polis departmanı, dava kapsamında 2020 yılında, yüzleri görülebildiği sürece erkek ve kadınların sabıka fotoğrafları sırasında başlarını örtmelerine izin vermeyi kabul etmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan belediyenin hukuk departmanı sözcüsü Nick Paolucci, anlaşmanın ‘polis departmanı için olumlu bir reformla sonuçlandığını ve tüm tarafların yararına olduğunu’ dile getirdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)