Goldman ve OECD, Türkiye ekonomisinde yavaşlama bekliyor

OECD, Türkiye için büyüme öngörüsünü 2021 yılı için yüzde 5,9'dan yüzde 5,7'ye düşürdü. Goldman Sachs ise Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinden itibaren yavaşlama bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bugün yayınladığı 'Global Ekonomim Görünüm' raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin analizlere de yer verdi.

Raporda; sürdürülebilir olmayan ve kısmen mali teşvik paketlerinin ardından 2020’nin sonlarında daha sürdürülebilir hale gelen makroekonomik politikaların, 2021’in ilk çeyreğinde değiştirildiği ve bunun piyasa beklentilerini bozduğu ifade edildi. OECD, pandemi sürecinde ekonominin daha fazla açılmasının tüketimde ve çalışılan saatte sağlayacağı artışla birlikte krizin etkilerini sınırlayacağını da belirtti. Türkiye için büyüme öngörüsünü 2021 yılı için yüzde 5,9'dan yüzde 5,7'ye düşürdü.

OECD, dünya çapındaki gayri safi yurt içi hasılanın ise 2020 yılındaki yüzde 3,5'lik daralma ardından bu yıl yüzde 5,8 artacağını öngördü. OECD raporuna göre ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 6,9, Euro Bölgesi'nin yüzde 4,3, Çin ekonomisinin yüzde 8,5 büyümesi bekleniyor.

'ASIL SORUN CARİ AÇIK'

Öte yandan ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs da, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yavaşlayacağı öngörüsünde bulundu. Clemens Grafe’nin de aralarında bulunduğu Goldman Sachs ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma notunda, beklentileri aşan ilk çeyrekteki yüzde 7 büyümeden sonra yıl sonu tahminlerinin ikinci çeyrekten itibaren büyümede yavaşlamaya işaret ettiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı asıl sorunun cari açığın finansmanı olduğunu belirten ekonomistler, finansal girişlerin sınırlı kalmaya devam ettiğini, daralmanın iç talebin yavaşlamasıyla gerçekleşeceğini ifade etti.

'BAZ ETKİSİ GERÇEK BÜYÜMEYİ ZORLAŞTIRIYOR'

Baz etkisinin ölçümü esas ekonomik büyümeyi ölçmeyi zorlaştırmasından dolayı çeyreklik bazda rakamları inceleyen Goldman Sachs ekonomistleri, büyümeye en fazla katkı sağlayan kalemin yüzde 9,1 daralmayla ithalat olduğuna dikkat çekti. Ekonomistler bunun yanında çeyreklik bazda artan stokların ve yatırımların sırasıyla büyümeye 1,1 ve 0,4 yüzde puan etki ettiğini hesapladı.

Yıl sonu büyüme beklentilerini yüzde 4'te sabit tutan Goldman Sachs ekonomistleri, buna rağmen 2021 yılı büyüme tahminlerinin çeyreklik bazda daha zayıf performanslara işaret ettiğini belirtti. (EKONOMİ SERVİSİ)