GoFor'dan yerel seçim deklarasyonu: 'Gençlerin temsili yeterli değil'

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) 2024 yerel seçimlerine yönelik hazırladığı deklarasyonunu duyurdu. Deklarasyonda, "Genç seçilmişler tüm seçilmişlerin sadece yüzde 5,08’ini oluşturuyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de gençlik hakları alanında çalışan 57 üye örgütün bulunduğu Gençlik Örgütleri Forumu GoFor, ekim ayında Ankara’da 39 üye örgütün katılımıyla gerçekleştirdiği Yerel Seçimlere Hazırlık Toplantısı ile çalışmalarına başlayarak bugün Türkiye’de gençlik hakları alanında çalışmakta olan 57 üye örgütü ile 2024 yerel seçimlerine yönelik taleplerini içeren deklarasyonu ilan etti.

Gençlik örgütlerinin ve gençlerin karar alıcı mekanizmalara anlamlı katılımının sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan deklarasyon; siyasi partiler, belediye başkan adayları, belediye meclis üyesi adayları, muhtar adayları, Yüksek Seçim Kurulu, ilgili kurumlar ve sivil toplum örgütlerinden talepleri içeriyor.

Deklarasyonla ilgili yayınlanan açıklamada, "Genç nüfus oranıyla dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Türkiye’nin 2019 yerel seçimlerine ait istatistikler gençlerin yeterli temsili olmadığını ortaya koyuyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi ve il genel meclisi üyelerinden elde ettiği verilere göre 18-29 yaşlarındaki seçmenler toplam seçmenin yüzde 24,21’ini oluşturuyor. Aynı yaş grubundaki genç adaylar ise tüm adaylara oranla yalnızca yüzde 14,45’lik bir dilimi temsil ediyor. Genç adayların yüzde 6,9’u seçiliyor ve genç seçilmişler tüm seçilmişlerin sadece yüzde 5,08’ini oluşturuyor" denildi.

GoFor’un yayınladığı deklarasyonda şu ifadeler yer alıyor:

“Seçim öncesi, süreci ve sonrasında; tüm üye örgütlerimiz ile gençler ve gençlik örgütleri tarafından ifade edilen mevcut taleplerimizin hangi aşamada olduğunu ve güncel durumunu görmek için izleme faaliyetleri gerçekleştireceğimizi, günümüzün eşit yurttaşları olan gençlerin kendilerini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen kararlar alınırken, sahip oldukları söz ve karar alma haklarına erişebilmeleri için gerekli alanları yaratmaya ve genişletmeye çalışacağımızı, genç adayları desteklemek, gençlerin taleplerini kamuoyuna ve karar alıcılara iletmek ve gençler için bilgi merkezi olmak amacıyla çalışmalar yürüteceğimizi, gençlerin karar alma mekanizmalarına haklı ve anlamlı katılımlarını desteklemek için faaliyet göstermek isteyen kişi, kurum ve kuruluşlara, Türkiye’nin her bölgesinde çalışma yürüten üye örgütlerimiz ile birlikte katkı sunmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.”