GÖÇİZDER davasında avukatlar salona alınmadı, duruşma ertelendi

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen GÖÇİZDER davasında avukatların bir kısmı salona alınmadı, tutukluluğa dair verilen beyanların ardından 1 günlük ara verildi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Göç İzleme Derneği'nin (GÖÇİZDER) üye ve yöneticilerinden oluşan 17'si tutuklu 23 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasının ikinci oturumu Silivri Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde bulunan mahkeme salonunda görüldü. İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın salonu, mahkeme başkanının kararıyla değiştirildi.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre farklı bir salonda devam edilen yargılamada, sadece tutuksuz yargılananlar ve gazetecilerin salona girmesine izin verildi. Müdafi avukatları ise salona alınmadı. Mahkeme başkanı, "duruşma düzeninin bozulduğunu" ileri sürerek duruşmaya ara vermek zorunda kaldığını kaydetti. Mahkeme başkanı, tutuklu ve tutuksuzlara, müdafi avukatların itirazları nedeniyle savunma almayacağını ve tahliyeye dönük beyan alacağını söyledi.

SALONDA RAHATSIZLANDI

Tutuklu İlyas Demir, tahliyeye dair beyan verdi. Böbreğinin çalışmadığını cezaevinde öğrendiğini aktaran Demir, doktorların çalışma ihtimalinin olduğunu ancak cezaevinde sağlık sorunlarının artacağını söylediklerini paylaştı. Demir, tahliye talebinde bulundu. 

Tutuklu Bilal Yıldız, 6 aydır tutuklu bulunduklarını ancak avukatların dışarı çıkarılması nedeniyle savunma veremediklerini belirtti. Mağdur edildiklerini belirten Yıldız, mahkemenin tutumunu eleştirdi. Bu sırada tutuklu bulunan Veysi Yıldız, hastalığı nedeniyle rahatsızlandı. Bilal Yıldız’ın rahatsızlanan Yıldız’a yardım etmesi mahkeme başkanı ve jandarma tarafından engellendi. Avukatların salona alınmasını istediği Yıldız’ın talebini değerlendiren mahkeme, iddia makamına söz verdi.

TALEBE RET

İddia makamı, talebinin reddi yönünde talepte bulundu. Mahkeme, Yıldız’ın talebini reddetti. Yıldız, savunmalarının engellenmesine tepki gösterdi. Epilepsi hastası olduğunu dile getiren Yıldız, savunma yapmak istediklerini ancak engellendiğini söyledi. Mahkeme başkanının bunun üzerine, “Ben de çok istiyordum” demesi dikkat çekti. Öğrenci olduğunu ve tutukluluk nedeniyle tedavi olamadığını ifade eden Yıldız, tahliye talebinde bulundu. Tutuklu psikolog Zelal Coşkun, müdafinin salonda olmaması nedeniyle savunma yapmayacağını belirtti. Sinemacı Erhan Örs ve Makbule Altıntaş da avukatların olmaması nedeniyle savunma yapamadıklarına işaret ederek, tahliye talebinde bulundu.

DURUŞMA ERTELENDİ 

Bu sırada rahatsızlanan Veysi Yıldız için salona sağlık personelleri alındı. Davayı izlemek isteyen Avrupa Birliği (AB) delegasyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri de salona alındı. Tutuksuz yargılanan avukat Pınar Konak, hakkında devam eden yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme başkanı, savunmaların alınması için duruşmaya 1 günlük ara verdi. Duruşma sonrası avukatlar, salona alınmadıklarına dair tutanak tuttu.

Dava avukatları, duruşma sonrası ayrıca açıklama yaptı. GÖÇİZDER avukatlarından Ahmet Baran Çelik, mahkeme başkanının olumsuz tavırları nedeniyle yargılamanın yapılmadığını söyledi. Mahkeme başkanının savunmayı kısıtladığına dikkat çeken Çelik, “Mahkeme sanıklara ve avukatlara söz hakkı vermeden yargılamayı yürütmek istiyor. Buna müsaade etmeyeceğimizi bildirmek istiyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler göçizder Silivri