Göç İdaresi Başkanı Ünlü: Suriyelilere bayrama özel izin yok

Göç İdaresi Başkanı Ünlü, geçen yıl ve önceki bayramda ise Suriye'ye gidenlerin 'Türkiye'ye dönüş oranının çok yükseldiğini' söyleyerek "Bundan sonra böyle gidip gelmelere izin verilmeyecek" dedi.

Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü (Fotoğraf: DHA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriyeli sığınmacılara yönelik ırkçı ve ayrımcı eylemler, 'bayram izinleri' üzerinden yeniden köpürtülmeye çalışılıyor.  

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, bayramda Suriye'ye gidip gelen sığınmacılarla ilgili "Bundan sonra bayrama has böyle gidip, geri gelmelere izin verilmemesi yönünde karar alındı" ifadelerini kullandı.

Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, Türkiye'de geçici koruma statüsünde 3 milyon 762 bin 385 Suriyeli bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 200 binine Türkiye vatandaşlığı verildiğini, bunların da 114 bin kadarının 18 yaşın üzerinde yetişkin olduğunu kaydetti. Ünlü, 'mühendis, doktor gibi ülkeye katkı sağlayabilecek eğitimli ve nitelikli kişilerin vatandaşlık kazandığını' söyledi. Ünlü, gönüllü geri dönüş sürecinin 2016 yılında 'Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası güvenliği sağlanan' bölgelerle başlayan bir süreç olduğuna değinip, "Peşinden Zeytin Dalı Harekâtı ve Barış Pınarı Harekâtı geldi. Bu harekatlarla güvenliği ülkemiz tarafından sağlanan, alt yapı hizmetleri sağlanan bölgelere Suriyeliler gönüllü dönmeye başladılar. Şu ana kadar iç savaştan kaçıp geçici koruma statüsü almış 495 bin 600 civarında Suriyeli geri dönüş yapmış oldu" ifadelerini kullandı.

Savaş Ünlü, 'gönüllü geri dönüşü' sağlamak için yapılan çalışmalara ilişkin "Son hafta 1200 Suriyeli ülkemizden Suriye'ye gönüllü geri dönüş yaptı. Ondan önceki hafta bu rakam 900 civarındaydı. Bu kişiler dönmemek üzere giden kişiler. Bu hizmetlerin sonucunda önümüzdeki dönemde gönüllü geri dönüşlerin devam edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

'SON İKİ BAYRAMA GİDENLERİN BÜYÜK KISMI GERİ DÖNDÜ'

Göç İdaresi Başkanı Ünlü, Suriyelilere bayram izninin geçmiş yıllarda da tartışılan konu olduğunu söyleyerek, 2016 yılından itibaren 'güvenliği sağlanan bölgelere' Suriyelilerin geri dönme talebinde bulunmaya başladıklarını ifade etti. Ünlü, "2016-2017-2018 yıllarında bayramlarda gidenlerden de önemli oranda insan geri dönmedi, o bölgelerde kaldılar. Bu yaklaşık 150 bin civarında bir rakamdır 2016 yılından bu yana" dedi.

'BAYRAMA HAS GİDİP GELME OLMAYACAK'

DHA'nın haberine göre Ünlü, geçen yıl ve önceki bayramda ise Suriye'ye bayramda gidenlerin 'Türkiye'ye dönüş oranının çok yükseldiğini, bayramda gidenlerin orada kalma eğiliminin düşmeye başladığını' savunarak, şunları kaydetti: 

"Suriye'de yaptığımız faaliyetler, kamusal alt yapıya yönelik çalışmaların yeterince duyulması; güvenli bir ortam algısının yerleştiğini düşündüğümüz için, geçen yıldan sonra gidenlerin daha çok bayram iznine gidip gelme amacını taşıdığını değerlendirdiğimiz için bundan sonra bayrama has böyle gidip, geri gelme amacıyla gitmeye izin verilmemesi yönünde bir karar alındı. Ancak cenaze gibi insani mülahazalar kapsamındaki kişilere kısıtlı süreli giriş-çıkış izni verilebilecek. Ülkemizden Suriye'ye gönüllü geri dönüş yapmak isteyenlere ise sınır kapılarında her türlü destek ve imkân sağlanmakta. Kişi eğer geri dönmemek üzere Suriye'ye gönüllü gidiyor ise bayramda, bayram sürecinde, bayramdan önceki ve sonraki süreçlerde de geçerli, bunda bir kısıtlama yok." 

 

'VİDEOLARI PAYLAŞANLAR GÖÇMEN KAÇAKÇILARI'

Sosyal medyada tartışılan videolara değinen Ünlü, "O videoların önemli bir bölümü Türkiye sınırlarında çekilmiyor. İran-Pakistan sınırında, İran-Afganistan sınırındaki görüntü Türkiye-İran sınırı gibi yansıtılabiliyor. Bunu paylaşanlar göçmen kaçakçılığı yapanlar. Bu paylaşımları yaparak, sınırın geçilebildiği algısı yaratarak, bu algı üzerinden kendilerine bir pazar oluşturmak amacını güden insanlar. Kolluk kuvvetlerimiz siber devriye çalışmaları ile göçmen kaçakçılarının bu faaliyetlerini de takip ediyorlar" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)