Gizem Öztok Altınsaç yazdı: 2020’den çıkan iki önemli ekonomi dersi

Pandemi nedeniyle zor geçen 2020'nin küresel piyasalarda ve Türkiye ekonomisindeki etkilerini yazan TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, alınması gereken dersleri ve 2021 için önerileri kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, YetkinReport için kaleme aldığı yazıda, Türkiye ve dünya ekonomisinin pandemide verdiği sınavı ve 2021 için yapılması gerekenleri sıraladı. 2020’den iki ders çıkarılması gerektiğini belirten Altınsaç, "Bunlardan ilki küresel ekonomide, 'önceliklendirmenin önemi'. İkincisi de Türkiye ekonomisi bacağında, serbest piyasaya müdahale ettiğinizde sonucun nerelere varacağı konusu" yorumunda bulundu.

Piyasaların kutladığı konunun, küresel bir finansal krizin kenarından dönülmesi olduğunu aktaran Altınsaç, küresel ekonominin neredeyse yüzde 15’inin silindiği bir dönemden geçildiğini yazdı. İşin Türkiye ayağında öğrenilen en önemli şeyi "liberal piyasa işleyişine, haddinden fazla müdahale edersek sonucun nerelere varacağını görmüş olmamız" diyen Altınsaç, "kısa vade kazanımlar için piyasa dengesi ile oynandığında orta vadede nelerin kaybedileceğini yaşayarak görüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Kredi büyümesinin öne çekildiğini ve enflasyon hedeflerini kaleme alan Altınsaç, yazısında 'disiplin' mesajı verdi. O yazıdan bir bölüm şöyle:

"2020’yi yüzde 1 gibi bir pozitif büyüme ile tamamlıyoruz. 2021 içinse beklentiler yüzde 3,5-4 civarında dalgalanıyor. Yolumuzun zor ve uzun olduğunu unutmamak lazım. Son iki aydır doğru adımlar atılsa da enflasyon ve dış finansman ihtiyacı gibi konular halen masada. Özellikle önümüzdeki vadeyi disiplinden sapmadan, ana amacımızın tüm paydaşlarca tam mutabakat içinde, enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak olduğunu bilerek geçirmemiz gerekiyor.

Bu kapsamda sadece para politikası değil hem BDDK hem maliye politikası gibi daha kapsamlı bir program çerçevesinin sunulmasının büyük faydası olacaktır. Bu tamamlayıcı aksiyon da geldiği takdirde, en azından iktisadi tarafta doğru adımlarla öne çıktığımız bir 2021 yılı söz konusu olabilir.
2021’e girerken, evrene daha güzel davrandığımız bir yıl dilerim. Herkese iyi seneler."

YAZININ TAMAMI