Giresun Belediyesi'nin 'saat kuleleri' savunması: Halkın talebiydi

Giresun Belediyesi, kaldırılması tartışma konusu olan saat kuleleriyle ilgili, "Halkın talebi ve Anıtlar Kurulu'nun kararı doğrultusunda kaldırıldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Giresun Belediyesi, kentte daha önce yaptırılan 2 saat kulesinin kaldırılıp, yerlerine yeni bir saat kulesi konulmasıyla ilgili tartışmalar üzerine yazılı açıklama yaptı.

Giresun'da eski Belediye Başkanı Kerim Aksu döneminde 2011 yılında liman kavşağı kent girişine, 2015 yılında ise Keşap durağına 2 adet saat kulesi yaptırılmıştı. Saat kuleleri Giresun Belediyesi Başkanı Aytekin Şenlikoğlu tarafından 2 yıl arayla kaldırılmıştı.

Keşap durağındaki saat kulesinin yerine Bulancak durağındaki "Osman Ağa ve uşakları" heykeli taşınarak konuldu. İkinci saat kulesi de kaldırılarak alan araç trafiğine açıldı. Yaklaşık 50 metre mesafede yaya kaldırımı üzerine fındık figürünün yer aldığı yeşil yonlu bir saat kulesi konuldu. Ancak yeni kule görüntüsü ve yeri ile tartışma konusu oldu. 

'METAMORFOZ KİLİSESİNİN ÇAN KULESİ'NİN KÖTÜ BİR TAKLİDİ'

Tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yapan Giresun Belediyesi, saat kulelerinin halkın talebi üzerine ve Anıtlar Kurulu’nun kararı doğrultusunda kaldırıldığını öne sürdü.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bulancak Durağı mevkiinde yapımını gerçekleştirdiğimiz saat kulesi 2016 yılında CHP Belediyesi’nin Keşap Durağı’nda yaptığı kuleye alternatif olarak yapılmamıştır. Zira bahsi geçen CHP’li Belediyenin imal ettiği kule, Koruma altındaki bölgede daha önceden var olan metamorfoz kilisesinin çan kulesi olarak yapılan ve aslı 1920’lerde yıkılmış olan kulenin, bakalit malzemeden kötü bir taklidi olarak Anıtlar Kurulu’nun izni olmadan yapılmıştır. Bu sebeple Anıtlar Kurulu’nun bu kulenin kaldırılması amacıyla gönderilen yazılarına rağmen kaldırılmaması ve göreve geldiğimizde de savcılık soruşturması devam eden bir süreç yaşandığından, aşağıda sunulan Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun vermiş olduğu karar doğrultusunda yıkımı gerçekleştirilmiştir.” (DHA)

Etiketler giresin saat kulesi