Gine'de hapishaneden kaçan eski cunta lideri Camara yakalandı

Gine'de eski cunta lideri Camara ve aynı davada yargılanan 4 üst düzey isim başkent Konakri'deki Coronthie Hapishanesi'nden firar etti. Camara'nın yakalandığı duyuruldu.

Eski cunta lideri Moussa Dadis Camara.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Gine'de 2008 yılında darbeyle başa gelen, tutuklu eski cunta lideri ve cumhurbaşkanı Moussa Dadis Camara hapishaneden kaçtı. Gine Adalet Bakanı Alphonse Charles Wright, başkent Konakri'deki Coronthie Hapishanesi'nin sabah saatlerinde silahlı kişilerin saldırısına uğradığını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Adalet Bakanı Wright, saldırı sonucu tutuklu eski cunta lideri Camara'nın da firar ettiğini açıkladı. Hapishanenin bulunduğu Kaloum bölgesinin güvenlik kordonu altına alındığı ve giriş çıkışa kapatıldığı belirtildi.

ÜLKENİN SINIRLARI KAPATILDI

Wright'ın açıklamasına göre, eski cunta lideri Camara'nın yanı sıra 4 üst düzey yetkili de hapishaneden kaçtı. Olayın yerel saatle 05.00 sıralarında yaşandığını anlatan Adalet Bakanı, silahlı kişilerin hapishaneye girerek beraberlerinde dört sanıkla birlikte ayrıldıklarını söyledi. Firar eden kişilerin 'nerede olurlarsa olsunlar bulunacağını' belirten Wright, ülkeden ayrılmamaları için sınırların da kapatıldığını bildirdi.

CAMARA YAKALANDI, 1 KİŞİ ARANIYOR

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise başkent Konakri'deki Coronthie Cezaevinden günün ilk ışıklarında firar eden ve aralarında Camara'nın da bulunduğu 5 kişiden 4'ünün yakalandığı bildirildi.

Yakalananların sağlık durumlarının iyi olduğu ve yeniden cezaevine gönderildiği kaydedildi.

Blais Pivi isimli firariyi de arama çalışmalarının sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

EYLÜL 2022'DE TUTUKLANMIŞTI

Batı Afrika ülkesi Gine'de 2008'de askeri darbeyle başa gelen Camara, 157 sivilin öldürüldüğü 2009'daki stadyum katliamının planlayıcısı olmak suçlamasıyla Eylül 2022'de tutuklanarak Coronthie Hapishanesi'ne gönderilmişti. Konakri'de 28 Eylül 2009'da bir stadyumda toplanan on binlerce kişi, o dönem ülkeyi yöneten Camara'ya bir sonraki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaması çağrısı yapmıştı.

Güvenlik güçlerinin kalabalığa saldırısı sonucu yaşanan izdihamda 157 kişi yaşamını yitirmiş, birçok kadının da cinsel saldırıya uğradığı ortaya çıkmıştı. Katliamı planlamakla suçlanan Camara ile yargılanan 10 kişi de cinsel saldırı, işkence, silahlı saldırı gibi bir dizi suçla itham ediliyor. Firariler arasında Camara'nın yanı sıra stadyum davasında yargılanan bazı kişilerin de olabileceği iddia ediliyor. (DIŞ HABERLER)