Gezi'nin yıldönümünde gözaltına alınanlara İstanbul Emniyeti'nde işkence

Gezi eylemlerinin 2022'deki yıldönümünde gözaltına alınan üç kişiye emniyette işkence ettiği saptanan 6 polise savcılık tarafından işkence suçundan dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi eylemlerinin yıl dönümü nedeniyle 1 Haziran 2022’de İstanbul’da yapılan eylemde gözaltına alınan Berkay Ustabaş, Berkan Bütün ve Sedef Özer'e Güvenlik Şube’de kamera bulunmayan odada işkence yapıldığı gerekçesiyle altı polis hakkında dava açtı. İddianamede, polislerin üç kişiyi dövdükleri, kafalarına dizleriyle bastıkları, "fikir ve eylem birliği içinde" darp ettikleri belirtildi.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre iddianamede, kendilerini, “Devlet malına zarar verip bize küfrediyorlardı, firar edeceklerini düşündük” diye savunan polislerin sözlerinin doğru olmadığının koridorlardaki kameraların görüntüleri ve tanık ifadeleriyle anlaşıldığı belirtildi. Polislerin bir kişiyi ters kelepçe ile yere yatırmaları da işkence eylemi sayıldı. Darp edildiği doktor raporuyla da saptanan mağdurlar, işkencenin polis amirinin odaya girmesiyle sonlandığını, amirin, “Bu işleri aşağıda yapın” dediğini söyledi.

'AVUKATLARIN VE DİĞER POLİSLERİN GİRMESİNİ ENGELLEDİLER'

Tanık ve şikayetçi ifadelerine yer verilen iddianamede, bilirkişinin, emniyetin koridorlarında bulunan kamera kayıtlarıyla ilgili raporu özetlendi. Buna göre raporda şöyle denildi:

“Emniyet içerisinde bulunan güvenlik kamera kayıtlarında şahısların polis eşliğinde odaya girdikleri, akabinde 3-4 polis memurunun da odaya girdikleri, kapıyı kapattıkları, kapı önünde avukatların bekledikleri, içeri girmek isteyen avukatların ve polis memurlarının kapıyı açmaya çalıştıkları ancak kapının kilitli olduğu, bir süre sonra kapının açıldığı, içeride polis memurlarının olduğu, bir şahsın yerde yüzüstü yatar halde olduğu, oda içerisinde, ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek’ şeklinde slogan atıldığı, kapı önündeki kalabalığın da slogan attıkları, sonrasında kapının açıldığı, dışarıda bekleyen kalabalığın içeriye girmeye çalıştıkları ve polis memurlarının içeriye girişi engellediği…”

'FİRAR ETMEYE ÇALIŞTIKLARINI DÜŞÜNDÜK'

İddianamede, müştekilerin bilirkişi raporundaki görüntülerden ve temin edilen fotoğraflardan kendilerine yönelik eylemde bulunan polis memurlarını teşhis ettikleri, bu polislerin kimliklerinin saptandığı belirtildi.

Şüpheli polis memurları ise daha önce düzenledikleri tutanaklara paralel ifadeler verdiler. Polisler, şüphelilerin odadaki polisi darp etmek istediğini, küfür ettiklerini, sesleri duyarak odaya girdiklerini, burada kendilerine de hakaret ettiklerini ve direndiklerini, devlet malına zarar vermeye çalıştıklarını, kapıyı açık görünce firar etmeye çalıştıklarını düşünerek zor kullandıklarını öne sürdü. 

KAYNAK