Geri gönderilmek istenen iki mültecinin intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi

Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) yaşanan ihlallere ilişkin açıklama yapan İHD İzmir Şubesi, zorla geri gönderilmek istenen Afganistanlı mültecilerden ikisinin intihar girişiminde bulunduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) Afganistanlı mültecilere yönelik zorla “Gönüllü geri dönüş belgesi” imzalatılmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Derneğin şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, GGM'de sayıları net olmamakla birlikte 160-170 kadar Afganistanlı mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını belirtti

'KURUMUN SPOR SALONUNDA BELGELERİ İMZALAMAYA ZORLANDILAR'

Mültecilerin ‘gönüllü geri dönüş’ adı altında, geri dönüş belgelerini imzalamaya zorlandıkları yönündeki iddialara dikkat çeken Aydın, bu iddialar üzerine 19 Nisan'da İHD İzmir Şubesi üyeleri tarafından bir heyetin ile GGM giderek incelemede bulunduğunu söyledi. Yapılan görüşmelerde mültecilerin maruz kaldıkları kötü muameleyi aktardıklarını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

“14 Nisan'da Afganistan Konsolosluk görevlileri Geri Gönderme Merkezi’ni ziyaret etmiştir. Bu ziyaret sonrasında İzmir, Muğla, Manisa, Denizli ve diğer illerden İzmir Geri Gönderme Merkezi’ne getirilen Afganistanlı mültecilerin kurumun spor salonunda ‘gönüllü geri dönüş’ adı altında geri dönüş belgelerini imzalamaya ve bu belgelere parmak basmaları için zorlanmışlardır”

'İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDUKLARI YÖNÜNDE DUYUMLAR VAR'

Belgeleri imzalamak istemeyen mültecilerin işkenceye maruz kaldığını ifade eden Aydın, geri gönderilmeye zorlanan iki kişinin intihar girişiminde bulunduğu yönünde duyum aldıklarını ifade etti. Aydın, “Savaş, siyasi krizler, sosyal, ekonomik olumsuz koşullar nedeni ile yerlerinden edilmiş olan mülteciler, göçmenler, sığınmacılar Geri Gönderme Merkezleri’nde sıklıkla kötü muamele, şiddet ve insan hakları ihlali ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Zorla geri gönderilecek kişiler ülkelerinde alacakları ağır cezalar nedeniyle yaşamlarına dahi son verebilmektedir” dedi.

Son olarak mültecilere uygulanan işkence ve kötü muameleden derhal vazgeçmesi yönünde çağrıda bulunan Aydın, faillerin cezalandırılması gerektiğini vurguladı. (DUVAR)