Gergerlioğlu, Newroz gözaltılarını Soylu'ya sordu

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün Gebze’de düzenlenen Newroz kutlaması sırasında yapılan gözaltıları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Gebze’de düzenlenen Newroz kutlaması alanına izin verilmeyen sarı, kırmızı ve yeşil renkli atkıların gerekçelerini ve gözaltıları sordu.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze’de düzenlenen Newroz kutlaması sırasında alana sarı, kırmızı ve yeşil renkte giysi, atkı, bere, anahtarlık, başörtüsü, mont alınmadığını söyledi. Öte yandan Gergerlioğlu, alanda ‘Newroz Ateşini Büyütmenin Tecridi Kırmanın Zamanıdır’ yazan bir pankartın da sakıncalı bulunarak alınmadığını, burada gözaltına alınan Ferdi Çiftçi'nin darp edildiğini ve kafasına yedi dikiş atıldığını belirterek, "12 yaşındaki bir kız çocuğunun da gözaltına alındığı iddialar arasındadır" dedi. 

Gergerlioğlu, "Sarı, kırmızı ve yeşil renklere izin verilmemesi kamu görevlilerinin kendi inisiyatifi midir yoksa merkezi bir emirle mi bu renkler alana alınmamıştır?" sorusunu sorarak Soylu'ya önerge verdi. 

Gergerlioğlu'nun Soylu'ya sorduğu sorular şöyle: 

🔸Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır? Açılmış bir soruşturma varsa akıbeti ne olmuştur?

🔸Sarı, kırmızı ve yeşil renklerin iktidarı rahatsız etmesinin sebebi nedir?

🔸Sarı, kırmızı ve yeşil renkteki giysi, atkı, bere, anahtarlık, başörtüsü, mont vb. şeylerin ülkeyi nasıl bölebileceği düşünülmektedir? Herhangi bir giysi, atkı, bere, anahtarlık, başörtüsü, mont vb şeylerin ülkeyi böldüğü ile alakalı örnek vakalar var mıdır?

🔸 İktidarınızın trafik lambalarındaki sarı, kırmızı ve yeşil renklerin ülkenin birliğini bütünlüğü sağlayabilecek renklerle değiştirilmesi hususunda ulusal ve uluslararası bir çalışmayı yapmayı düşünmekte misiniz?

🔸 Daha önce içinde sarı, kırmızı ve yeşil renkler beraber olan şeyler toplanılmaktaydı. Bu Newroz’da ayrı ayrı sarı, kırmızı ve yeşil renklerde eşyaların toplanmasının sebebi alanda bu renklerin birleşmesi sebebiyle ülkenin bölünmez bütünlüğüne zarar gelebileceğini düşündüğünüz için midir?

🔸 Türkiye’de kod adı Yeşil olanların flamalarının açılmasına gösterilen müsamaha yeşil renge neden gösterilmemektedir?

🔸 3 defa alana giren ama her defasında sakıncalı bulunan sarı şemsiye neden kolluk güçleri için sakıncalı bulunmuştur?

🔸 “Newroz Ateşini Büyütmenin Tecridi Kırmanın Zamanıdır” ifadesinin geçtiği pankartın suç teşkil etmesine dair gerekçe hangi hukuki metne dayandırılmıştır?

🔸 İlgili pankarttaki ifadelere benzer ifadeler Anayasa Mahkemesi tarafından sıklıkla ifade özgürlüğü olarak tanımlanırken bu pankartı alana sokmayan Kocaeli Emniyeti kendisini Anayasa Mahkemesinin üstünde mi görmektedir?

🔸 Gözaltı işlemi yapılırken Ferdi Çiftçi isimli yurttaş darp edilip ve kafasına 7 dikiş atıldığı iddiası doğru mudur?

🔸 12 yaşındaki bir kız çocuğunun da gözaltına alındığı doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır? (HABER MERKEZİ)