Gergerlioğlu, gözaltında işkence sonucu ölüm iddiasını TBMM'ye taşıdı

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, yağma iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra fenalaşan ve hastanede hayatını kaybeden Ahmet Güreşçi'ye işkence uygulandığı iddiasını bakanlara sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hatay’da 'yağma' iddiasıyla gözaltına alınan ve karakolda hayatını kaybeden Ahmet Güreşçi'yle ilgili soru önergesi verdi.

Gazete Duvar'da Can Bursalı'nın haberiyle gündeme gelen olayı Meclis gündemine taşıyan Gergerlioğlu, Güreş'in gözaltında işkence ve kötü muamele sonucu hayatını kaybettiği iddialarını soru önergesi ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Gergerlioğlu bakanlara şu soruları yöneltti:

1- Ahmet Güreşçi ve Sabri Güreşçi kardeşlerin olduğu alana silahlar ateşlenerek girildiği iddiası doğru mudur?

2- Sabri Güreşçi gözaltına alınırken kardeşi Ahmet Güreşçi’nin “Ne oluyor?” demesi üzerine “Senin adin ne?” sorusuna “Ahmet Güreşçi” cevabı üzerine arananlar listesinde olmadığı halde “Sen de gel” denilerek Ahmet Güreşçi’nin de götürüldüğü iddiası doğru mudur?

3- Köylülerin ifadesinde; Güreşçi kardeşlerin ve 4 kişinin araca binerken sapasağlam oldukları ancak araca bindirilirken dipçiklerle darp edilmeye başlandığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?

4- Sabri Güreşçi’nin “kaburgasının kırık, yüzü gözü dağınık, elleri ayakları şiş, jandarma karakollarında kolunu kaldırmaya hali yok” olduğu iddiası doğru mudur?

5- Ahmet Güreşçi ve diğerlerine “Haya burma işkencesi yapıldığı, ıslatarak dövüldükleri, tecavüz tehdidinin olduğu” iddiası doğru mudur?

6- Ahmet Güreşçi ve diğerlerine “Makata cop sokma yapıldığı” iddiası doğru mudur?

7- Ahmet Güreşçi’nin ilk otopsisinde “darpa bağlı burnunun kırık, vücudunda morluklar ve beyninde kanama” tespit edildiği iddiası doğru mudur?

8- Konuyla ilgilenen avukatlara “Sonunuz da bunlar gibi olur” denilerek tehdit edildikleri iddiası doğru mudur?

9- Doktorlara götürülürken otopsi yapılırken kolluk güçlerinin özellikle doktorlara 'yağma yapmışlardı' denilerek otopsi yapılırken tam İstanbul protokolüne uygun hareket edilmediği iddiası doğru mudur?

10- Deprem sonrasında OHAL Deprem sonrasında ilan edilmesi sürecinde kolluk güçlerinin yaşadıkları travma sebebiyle gözaltında kötü muameleye sebep olacak uyguların yaşanmaması için Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

11- Deprem sonrasında OHAL ilan edilmesi ile kolluk güçlerinin istedikleri gibi davranacakları ve onlardan kimsenin hesap sormayacağı şeklinde bir algı olduğu iddiası doğru mudur?

12- Konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mı? Açılmış bir soruşturma varsa akıbeti ne durumdadır?

Ne olmuştu?

Maraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından 'yağmacı' olduğu ileri sürülen kişilerin darp edildiği videolar sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Hatay'da, bir tekel bayiinde hırsızlık yaptıkları iddia edilen Ahmet Güreşçi ve Sabri Güreşçi gözaltına alınarak Altınözü Jandarma Karakolu'na götürüldü. Karakolda darp edildikleri iddia edilen kardeşlerden Ahmet Güreşçi, fenalaştı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sabri Güreşçi'nin ise, kaburgasında, elinde ve ayağında darp izleri olduğu öğrenildi.

Altınözü Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk incelemenin tutanağında Ahmet Güreşçi'nin vücudunun çeşitli yerlerinde sıyrıklar ve ezikler olduğu, burnunun kırık olduğu ve beyninde kanamaya rastlandığı belirtildi. Tutanakta, yapılan ilk incelemenin ardından Güreşçi'nin kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verildi.

Tutanakta, 'Ahmet Güreşçi'nin yağma sırasında vatandaşlar tarafından darp edildiği, yakalandığı sırada jandarmaya direndiği ve karakola götürüldüğünde kafasını duvara vurduğu' öne sürüldü. (HABER MERKEZİ)