Genel Maden İşçileri Sendikası: Metan gazı tespitinde sorun yok

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amasra'daki madende metan gazı tespit eden cihaz konusunda "eksik olmadığını düşündüğünü" söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda örgütlü tek sendika olan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Amasra'daki grizu patlamasına dair açıklamalarda bulundu.

DHA'nın aktardığına göre Yeşil, patlamanın yaşandığı madende metan gazı tespit eden cihazla ilgili "Burada bir eksik olduğunu düşünmüyorum" dedi ve şöyle konuştu:  

“Grizuyu işçi arkadaşlarımızın fark etmesi mümkün değil, metan gazı hafif ve kokusuz bir gazdır. Bununla ilgili ileri teknoloji aletlerimiz, metan sensörlerimiz var aşağıda. Olmazsa olmazımız yerin altında metan gazıdır. Yıllardır bizler metan gazıyla da boğuşuyoruz aynı zamanda. Çünkü metan gazı hem zehirleyici hem boğucudur. Bununla ilgili sistemler saniye saniye kontrol edilir. Yaşanabilecek sıkıntılarla beraber gaz değeri yükseldiğinde arkadaşlarımız yer altına haber verir ve olay yeri hemen boşaltılır. Gaz oranları 1, 1,5 seviyelerine geldiğinde elektrikler otomatik kesilir. Bütün cihazlarımız aşağıda anti-grizu özelliği taşır. Gaz seviyeleri binde 2 seviyesine geldiğinde de ocaklarımız boşaltılmak zorundadır. Bütün arkadaşlarımız bunu bilirler. Bu anlamda burada bir eksik olduğunu düşünmüyorum.” 

'YANGINI SÖNDÜRMEMİZ GEREKİYOR'

Soruşturma sürecine ilişkin konuşan Yeşil, yangının söndürülmesi gerektiğini söyledi ve devam etti:

“Görev alan arkadaşlarımız burada inceliyorlar. Kayıtların silinmesi, çizilmesi, değişmesi söz konusu değil. İlerleyen süreçte bunlarla ilgili bilgileri paylaşacağız. İçerideki yangın açık alevli bir yangın, cevher yangını değil. Aşağıdaki ağaç malzemeler tutuştu. Tabii bu kızışmadan kaynaklı tutuştu. Bunun da sönmesi gerekiyor. Kömürün içindeki metan gazı alevle buluştuğu zaman patlama oluyor. Bu yaşadığımız da buydu, tekrar yaşanmaması için söndürülmesi gerek.” (HABER MERKEZİ)