Gazze'deki Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı: '39 bebek ölüm tehlikesiyle karşı karşıya'

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 'İsrail güçlerinin içeride hareket eden her şeyi hedef alması' ve yakıtın tükenmesi nedeniyle Şifa Hastanesi'nin hizmet dışı kaldığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Şifa Hastanesi'nde yakıtın tamamen tükendiğini, hastane yerleşkesindeki operasyonların bu sebeple askıya alındığını açıkladı. Reuters haber ajansına konuşan Bakanlık Sözcüsü Eşref El Kudra, Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastanede yaşanan duruma ilişkin olarak, "45 bebeğin olduğu küvözdeki yeni doğmuş bir bebek bunun sonucunda hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı. Kudra, "Şifa Hastanesi'ndeki oksijen makinelerinin durması nedeniyle bazı hastaları kaybettik" diye konuştu.

'İSRAİL GÜÇLERİ HAREKET EDEN HER ŞEYİ HEDEF ALIYOR'

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail güçlerinin, içerisinde hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı" denilirken, Gazze’deki hükümet de İsrail güçlerinin Gazze’deki Şifa Hastanesi'nin ameliyathane bölümünü vurduğunu bildirdi. Bakanlıktan daha sonra yapılan açıklamada ise oksijen ve ilaç olmadığı için 39 bebeğin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

FİLİSTİN KIZILAYI: TANKLAR KUDÜS HASTANESİ'NE ATEŞ AÇTI

Öte yandan, İsrail tanklarının, Gazze Şeridi'ndeki Kudüs Hastanesi'ne 20 metre uzaklıkta olduğu ve hastaneye doğrudan ateş açıldığı bildirildi. Filistin Kızılayı'nın X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, İsrail tanklarının, Kudüs Hastanesine 20 metre uzaklıkta olduğu ve hastaneye doğrudan ateş açıldığı kaydedildi.

Açıklamada, tankların hastaneye ateş açmasının yerinden edilmiş 14 bin kişi arasında paniğe yol açtığı ifade edildi.

MSF: SALDIRILAR HEMEN DURDURULMALI

Gazze'de hastanelere yönelik saldırılar devam ederken Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bir açıklama yaparak, hastalar ve sağlık personelinin ateş altındaki hastanelerde mahsur kaldığını ifade etti. MSF, "Saldırılar hemen durdurulmalı" çağrısında bulundu.

MSF, Şifa Hastanesi'ne ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"MSF personelinin halen çalıştığı en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastane kompleksi, doğum ve poliklinik bölümleri de dahil olmak üzere birçok kez vuruldu ve çok sayıda ölüm ve yaralanmaya neden oldu. Hastane çevresindeki çatışmalar durmadı. MSF ekipleri ve yüzlerce hasta hala Şifa Hastanesi'nin içinde. MSF, hastanelere yönelik saldırıların durdurulması, derhal ateşkes sağlanması ve tıbbi tesislerin, sağlık personelinin ve hastaların korunması için yaptığı çağrıları acilen yineliyor."

HEMŞİRE: BURADA ÖLDÜRÜLÜYORUZ, BİR ŞEYLER YAPIN

MSF hemşirelerinden biri bu sabah ailesiyle birlikte aralıksız devam eden bombardımandan kaçarak sığındığı Şifa Hastanesi'nin bodrum katından şu mesajı gönderdi: "Burada öldürülüyoruz, lütfen bir şeyler yapın. Şu anda dört ya da beş aile bodrumda barınıyor, bombardıman çok yakın, çocuklarım korku içinde ağlıyor ve çığlık atıyor."

'ŞİFA'DAKİ DURUM GERÇEKTEN FELAKET'

MSF İşgal Altındaki Filistin Toprakları Misyon Şefi Ann Taylor da Şifa'daki duruma ilişkin olarak,  "Şifa'daki durum gerçekten felaket. İsrail Hükümetini Gazze'nin sağlık sistemine yönelik bu amansız saldırıyı durdurmaya çağırıyoruz. Personelimiz ve hastalarımız dünden bu yana ağır bombardımanın durmadığı El Şifa hastanesinin içinde" dedi.

'HASTALARI TAHLİYE EDECEK AMBULANSIMIZ YOK'

MSF cerrahı olarak görev yapan Dr. Mohammed Obeid, "Halihazırda ameliyat edilmiş çok sayıda hasta var ve yürüyemiyorlar" diyerek şöyle konuştu:

"Tahliye edemiyorlar. Onları taşımak için ambulansa ihtiyacımız var, tüm bu hastaları tahliye edecek ambulansımız yok.

"Gidemeyiz çünkü (dün) sabahtan bugüne kadar yaklaşık 25 hastayı ameliyat ettik. Ben ya da diğer cerrah burada olmazsak hastalara kim bakacak? Ameliyat olması gereken bir hasta var, bir diğeri ise zaten (anestezi altında) uyuyor."

'ŞİFA HASTANESİ'NDE ÖLDÜRÜLENLER TOPLU MEZARA GÖMÜLECEK'

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Berş de Al Jazeera Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Şifa Hastanesi'nin çevresi 3 gündür aralıksız bombalanıyor. İsrail güçlerinin karadan hastaneye girmesi için neredeyse her dakika şiddetli bombardıman oluyor" dedi.

Berş, İsrail'in saldırılarının Şifa Hastanesi'ne ambulans giriş ve çıkışlarına engel olduğunu ve hastanede abluka altına alındıklarını kaydetti. Berş, "Son nefeslerini hastanede verenleri defnedemiyoruz. Sabah olduğunda hastanede toplu bir mezar kazmayı ve 100 kişinin naaşını buraya defnetmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)