Gazze'de yaşam: 'Televizyonda gördüğünüz yaşadığımızın yüzde 5'i bile değil'

İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de yaşayan Mohammad Matar, "3 yaşındaki kızım füzeleri duyduğunda uykusunda sıçrıyor. Bana 'Neden böyle oluyor?' diye soruyor. Ama ben ne söyleyebilirim ki?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in hava ve kara harekatının devam ettiği Gazze'de, 7 Ekim'den bu yana 11 binden fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail'in 'topyekûn ablukası' altındaki bölgede yaşayan 2 milyondan fazla kişi su, gıda ve yakıt gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. 

Ailesiyle birlikte Gazze'de yaşayan 35 yaşındaki inşaat mühendisi Mohammad Matar, ABD'nin The New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, bir zamanlar kendisinin boru hattı inşaatlarında çalıştığını ve Gazze Şeridi'ne su sağlanmasına yardımcı olduğu, şimdi ise kendisinin de suya neredeyse hiç erişemediğini anlattı.

'HİÇ BÖYLE BİR KORKU FİLMİ İZLEMEMİŞTİM'

"Çok korku filmi izledim ama bunun gibi bir korku filmi hiç izlememiştim" diye konuşan Matar, "Şuna eminim ki televizyonda izlediğiniz bizim yaşadığımızın yüzde 5'i bile değil" dedi. Kendisinin ve ailesinin de Gazze'deki pek çok kişi gibi gıda yokluğu ile karşı karşıya olduğunu anlatan Mohammad Matar, yaklaşık sekiz gündür sebze yiyemediklerini, en son ne zaman tavuk veya et yediklerini ise hatırlamadığını söyledi. Matar, "Durum değişene kadar elimizde ne varsa onu korumaya çalışıyoruz - Bu üzücü hikaye bitene kadar" diye konuştu.

'İNŞASINDA ÇALIŞTIĞIM SU ALTYAPISI YERLE BİR OLDU'

İsrail askerleri ve Hamas'ın sokak çatışmalarına devam ettiği Gazze'deki duruma ilişkin konuşan Matar, "Bu bizim kaderimiz. Umarım Allah bu durumu değiştirecektir" dedi.

10 yıl boyunca su altyapı sistemlerinin inşasında çalıştığına anlatan Mohammad Matar, su tankları ve su dağıtım sistemleri de dahil olmak üzere çalıştığı bütün projelerin bugün yerle bir olduğunu, çatışmalar bittiğinde bunların yeniden inşasının ise aylarca, hatta bir yıl sürebileceğini söyledi. Matar şu an için "Eğer ellerinizi ya da yüzünüzü yıkayacak su bulabilirseniz ayrıcalıklısınız" ifadelerini kullandı.

'BU HABERİ SAVAŞI DURDURMA GÜCÜ OLANLARIN OKUMASINI İSTİYORUM'

Açlık ve susuzluktan da öte eşi ve 3 ve 8 yaşlarındaki kızlarının fiziki güvenliğinden endişe ettiğini söyleyen Matar, geçici süreyle de olsa çocuklarının dikkatini oyunlarla ve gülerek başka yerlere çekmeye çalıştığını anlattı. 

Matar, "3 yaşındaki kızım füzeleri duyduğunda uykusunda sıçrıyor. Bana 'Neden böyle oluyor?' diye soruyor. Ama ben ne söyleyebilirim ki?" dedi. Kendisinin de uyumakta zorluk çektiğini belirten Matar, bir gün sonra uyanıp uyanamayacağından emin olmadığını söyledi. "Olanlar anormalin ötesinde" diyen Matar, "Bu haberine bu savaşı durdurma gücü olan insanlara ulaşmasını istiyorum" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)