Gazze'de ölü sayısı 35 bin 800'e yükseldi: 'Bulaşıcı hastalıklar artıyor'

BM, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde bulaşıcı hastalıkların arttığı uyarısında bulundu. Mısırlı iki güvenlik kaynağı 'şüphelere rağmen' arabuluculuk rolüne bağlılığın sürdüğünü söyledi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kenti. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki son durum hakkında açıklama yaptı. Bakanlık, son 24 saat içinde 91 Filistinlinin daha öldürüldüğünü, 21 kişinin yaralandığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre, Gazze'de ölü sayısı 35 bin 800'e, yaralı sayısı ise 80 bin 11'e yükseldi. 

İSRAİL'DEN CİBALİYA VE REFAH'A SALDIRI: EN AZ 3 ÖLÜ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda üç Filistinli hayatını kaybetti. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail'e ait insansız hava araçları (İHA) Cibaliya Mülteci Kampı'nda evlerine ulaşmaya çalışan üç kişiyi hedef aldı. Filistinlilerin saldırıda yaşamlarını yitirdiği ifade edildi. İsrail'in kampa yönelik devam eden saldırıları nedeniyle ilk yardım ekiplerinin bölgeye ulaşamadığı, üç kişinin cenazelerinin yol kenarında beklediği aktarıldı.

İsrail ordusunun güneydeki Refah kentine düzenlediği saldırıda da çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait uçaklar Refah kentindeki Sivil Savunma Birimi yakınlarındaki bir grup Filistinliyi hedef aldı. Sağlık kaynakları da çok sayıda yaralı Filistinlinin bölgedeki Kuveyt Hastanesi'ne getirildiğini bildirdi.

UNRWA: ŞİMDİ ATEŞKESE İHTİYACIMIZ VAR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'deki duruma ilişkin bilgi verdi. Açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de ishal ve Hepatit A olduğundan şüphelenilen vakalar dahil olmak üzere, bulaşıcı hastalıkların arttığını bildirdi" denildi.

UNRWA'nın sağlık hizmeti sağlamaya devam ettiği belirtilen açıklamada, yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı barınaklardaki aşırı kalabalıkların ve zorla yerinden edilme nedeniyle meydana gelen kısıtlı hijyen şartlarının ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca "Şimdi ateşkese ihtiyacımız var" ifadesine yer verildi.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin paylaştığı verilere göre, 230 gündür İsrail'in saldırısı altında olan Gazze Şeridi'nde zorla yerinden edilmeler sebebiyle 1 milyon 95 Filistinlide bulaşıcı hastalık tespit edilirken, yaklaşık 20 bin Hepatit A vakası kayda geçti.

REUTERS: MISIR, ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNE BAĞLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan, İsrail Savaş Kabinesi'nin İsrailli müzakere heyetine Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için çalışma yürütmeye devam etme talimatı vermesinin ardından, Hamas ve İsrail'e farklı teklifler sunduğu ve ateşkes görüşmelerinin açmaza girmesinde payı olduğu iddia edilen arabulucu ülke Mısır'dan açıklama geldi.

Buna göre, Reuters'a konuşan iki Mısırlı güvenlik kaynağı, Mısır'ın, arabuluculuk rolüne ilişkin şüphelere rağmen Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için müzakerelerin yürütülmesine yardımcı olmaya bağlı olmayı sürdürdüğünü söyledi. 

Mısır, dün yaptığı açıklamada, Hamas ve İsrail arasında arabulucu ülkelerden Katar ve ABD ile birlikte yürütülen dolaylı müzakerelerdeki arabulucu rolünden ayrılabileceğini ifade etmişti. Mısırlı kaynaklara göre, İsrailli yetkililer dün ve bugün Mısırlı arabulucuları arayarak müzakerelerdeki rolleri için teşekkür etti. İddiaya göre, söz konusu telefon görüşmelerinde, Mısır tarafı Gazze görüşmelerini nihayete erdirme arzusunu dile getirdi ve müzakereler için bir tarih belirlenmesi konusunda hemfikir kaldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)