Gazze'de can kaybı artıyor: AB'den 'sivil ölümleri durdurun' çağrısı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Lübnan ve Suudi Arabistan temaslarının ardından Gazze'deki duruma işaret ederek, "Savaşın büyümesi değil, durması gerekiyor" dedi.

Refah/Gazze Şeridi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda yaşanan can kaybının son 24 saatte 126 artarak 23 bin 210'a yükseldiğini duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin son 24 saatte 241 kişiyi yaraladığı belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ambulans ve sivil savunma ekiplerinin olay yerine ulaşamadığı ve halen enkaz altında bulunan kişilerin olduğu ifade edilirken, Gazze Şeridi'ndeki yaralı sayısı da 59 bin 167'ye yükseldi. 

BORRELL: GAZZE'DEKİ KOŞULLAR DEHŞET VERİCİ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırıları 95'inci gününde devam ederken, bu bağlamda Lübnan ve Suudi Arabistan'da temaslarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki can kaybının sona ermesi gerektiğini vurgulayarak "Artık Gazze'de sivillerin öldürülmesini durdurmalıyız" diye konuştu.

Ziyareti sırasında Gazze'deki insani durum ve bölgesel çatışma riskinin önlenmesine odaklandığını anlatan Borrell, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ile yaptığı görüşmede Gazze'deki durum hakkında bilgi aldığını ifade ederek bölgede yüzbinlerce insanın evini kaybettiğini, gıda bulamadığını ve koşulların dehşet verici olduğunu kaydetti.

'SAVAŞIN BÜYÜMESİ DEĞİL, DURMASI GEREKİYOR'

Lübnan-İsrail sınırında Hizbullah ile ve Kızıldeniz'de Husilerle tırmanan gerilimin bölgesel çatışmaya dönüşmesinin engellenmesi gerektiğine değinen Borrell, "Savaşın büyümesi değil, durması gerekiyor. Savaşın yayılmasını önlemenin tek çözümü ise İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaya siyasi çözüm aramaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Borrell, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile yaptığı görüşmede Orta Doğu'da barış, güvenlik ve istikrarı sağlama çabalarına devam etme konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti. İsrail-Filistin konusunda çözümün askeri değil, siyasi olması gerektiğini vurgulayan Borrell, "Artık Gazze'de sivillerin öldürülmesini durdurmalıyız. Bu kadar çok sayıda can kaybı yaşanmasını durdurmamız gerekiyor" dedi.

Borrell, dün ayrıca, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ile görüşmüştü. Borrell, bundan bir gün önce de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ile bir araya gelmişti.

HENİYYE: İSRAİL, HİÇBİR HEDEFİNE ULAŞAMADI

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Dünya Müslüman Alimler Birliği 6'ncı Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını değerlendirdi. Heniyye, İsrail'in işlediği soykırım ve katliamlara rağmen Gazze'ye yönelik saldırılarında hiçbir hedefini gerçekleştiremediğini savundu. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla Hamas'ı bitirmeyi, rehineleri kurtarmayı ve Filistinlileri göçe zorlamayı planladığını ifade eden Heniyye, "İsrail Gazze'de işlediği soykırım ve katliama rağmen hiçbir hedefini gerçekleştiremedi" ifadelerini kullandı.

Saldırıların üzerinden geçen yaklaşık 100 güne rağmen İsrail istihbaratı, Batılı müttefikleri ve Gazze üzerinde uçan insansız hava araçlarının, tek bir rehineyi bile kurtaramadığını dile getiren İsmail Heniyye, rehinelerin canlı olarak kurtarılmasının İsrail cezaevlerindeki tüm esirlerin serbest bırakılmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Heniyye, İsrail'in zorunlu göç planlarına da değinerek, "Filistin halkının direnişi ve topraklarına bağlılığı sonucu bu hedefleri de başarısız oldu. Savaş sırasında dışarda kalan Gazze halkı içeri girdi ama içerdekiler dışarı çıkmadı" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)