Gazze'de can kaybı 32 bin 782'ye yükseldi: Papa'dan 'derhal ateşkes' çağrısı

Papa Franciscus, "Bir kez daha 7 Ekim'de rehin alınanların derhal serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinin birçok bölgesine düzenlediği saldırılarda 14 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre, Gazze Şeridi'nde 31 Mart Pazar günü itibarıyla en az 32 bin 782 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında yaralananların sayısının da 75 bin 298'e yükseldiğini bildirdi.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ise bugün Paskalya Yortusu'nda 'ateşkes' çağrısında bulundu. İsrail heyetinin katılımıyla arabulucu ülkelerden Mısır'da yapılacak yeni tur görüşmelerin de bugün başlaması bekleniyor.

İSRAİL'DEN HAN YUNUS'A SALDIRI: 17 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin resmi ajansı WAFA'nın aktardığına göre, İsrail'in Han Yunus kentinin doğusunda yer alan Beni Suheyla beldesine düzenlediği saldırıda 11 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Han Yunus'un batısındaki Mavası'de ise İsrail'in topçu saldırı nedeniyle bir anne ile çocuğu hayatını kaybetti. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre de Han Yunus'un batı bölgelerinde şiddetli patlama sesleri yükseldi. İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nusayrat'ın kuzeybatısındaki El Esra beldesinde de iki konutu hedef aldı.

Öte yandan, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Gazze Vadisi bölgesi yakınlarındaki bir evin hedef alınması sonucu yaralanan yaşlı bir Filistinli de yaşamını yitirdi. İsrail güçleri Gazze kentinin batısındaki evleri topçu atışıyla hedef aldı, ayrıca Gazze'nin doğusundaki Zeytun Mahallesi'nin güneyindeki Kuveyt Kavşağı civarına sis bombaları attı.

PAPA: ÇOCUKLAR BİZE GÖZLERİYLE 'NEDEN' DİYE SORUYOR

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, Papa Franciscus, Paskalya dolayısıyla bugün Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda yaptığı konuşmada Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Hamas ile diğer Filistinli grupların rehin tuttuğu İsraillilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Gazze'deki ölüm ve yıkımı kınayan Papa Franciscus, "Bir kez daha çağrıda bulunuyorum: İnsani yardımın Gazze'ye ulaşması sağlansın. Bir kez daha 7 Ekim'de rehin alınanların derhal serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması için çağrı yapıyorum" ifadelerini kullandı. 

Papa, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaş bölgelerinde gülmeyi unutan çocukların gözlerinde ne kadar çok acı görüyoruz. Çocuklar gözleriyle bize şöyle soruyor: Neden? Neden bu kadar çok ölüm var? Savaş her zaman bir saçmalık ve yenilgidir."

'ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ BUGÜN KAHİRE'DE DEVAM EDECEK'

Öte yandan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması için arabulucu ülkeler Mısır ve Katar'da yapılan görüşmelere gitmek üzere Şin Bet ve Mossad heyetlerine 'yeşil ışık' yakması sonrası bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşme yapılması bekleniyor. Mısır'ın Al-Qahera yayın kuruluşu, ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin bugün Kahire'de devam edeceğini aktardı. 

Al-Qahera, konuya ilişkin olarak dün paylaştığı haberde, "Mısırlı bir güvenlik kaynağı, İsrail ve Hamas arasında ateşkese ilişkin müzakerelerin yarın Mısır'ın başkenti Kahire'de devam edeceğini Al-Qahera'ya teyit etti" ifadelerini kullandı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)