Gazze'de ateşkesin son günü: Hamas, 10 İsrailli rehineyi serbest bıraktı

Hamas, Gazze'de 10 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. Katar Dışişleri, 10 İsrailli rehineye ek olarak 2 Rusya, 4 Tayland vatandaşının salıverildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ile Hamas arasında varılan geçici ateşkesin son gününde Gazze'de gerçekleştirilen altıncı takas kapsamında Hamas, 10 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. İsrail Ordu Radyosu, Gazze'de tutulan 10 İsrailli rehinenin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne teslim edildiğini bildirdi.

2 RUSYA, 4 TAYLAND VATANDAŞI DA SERBEST BIRAKILDI

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majid Al-Ansari ise, 10 İsrailliye ek olarak 4 Tayland vatandaşının da Kızılhaç tarafından teslim alındığını doğruladı.

Geçtiğimiz saatlerde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'çabalarına yanıt olarak' 2 Rusya vatandaşı rehinenin serbest bırakıldığını duyurmuştu. Altıncı takas kapsamında, Gazze'de 14 esir salıverildi.

Filistinli Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada, İsrail hapishanelerinde tutulan 30 Filistinli mahkumun serbest bırakılacağı belirtilmişti.

İsrail ordusu, İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) görevlilerinin eşlik ettiği 10'u İsrailli, 4'ü Taylandlı 14 kişinin İsrail'e ulaştığını açıkladı.

Açıklamada, güvenlik görevlilerinin, bu kişilere sağlık taramalarının ardından hastanelerde bekleyen ailelerine ulaşana kadar eşlik edecekleri belirtildi.

İSRAİL BASINI: HAMAS ATEŞKESİN UZATILMASI İÇİN YENİ TEKLİF SUNDU

Öte yandan İsrail medyası, Hamas'ın geçici ateşkesin uzatılması karşılığında Gazze'deki yaşlı tutukluların serbest bırakılmasıyla başlayıp askerlerle sona eren dört aşamalı yeni bir mutabakat önerdiğini ileri sürdü. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre önerinin, insani aranın uzatılması karşılığında Gazze'deki yaşlı esirlerden başlayıp erkekler, ardından kadın asker, sonunda da erkek askerlerin serbest bırakılmasıyla sona eren 4 aşamalı yeni bir esir değişimini içerdiği kaydedildi.

Teklifte, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına karşılık, "İsraillileri öldürmekten suçlu bulunan" Filistinli mahkumların da serbest bırakılmasının istendiği ifade edildi. Adı açıklanmayan İsrailli bir siyasi yetkili, Tel Aviv'in, "Yeni anlaşmayı görüşmeden önce Hamas'ın elinde bulunan 21 kadın ve 4 çocuğu serbest bırakması gerekiyor" diyerek yanıt verdiğini aktardı.

İsrail devlet televizyonunun haberine ilişkin Hamas ve İsrail'in yanı sıra arabulucular Katar, Mısır ve ABD tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

NETANYAHU: ESİRLER SERBEST KALDIKTAN SONRA SALDIRILAR DEVAM EDECEK

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki esirler serbest bırakıldıktan sonra, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara devam edeceklerini söyledi. Basın Ofisi'nden yayımlanan görüntülü mesajda Netanyahu, Hamas ile varılan mutabakat kapsamında çok sayıda İsrailli esirin serbest bırakıldığını hatırlattı.

Esir takası için varılan "insani aranın" son bulmasından sonra İsrail ordusunun yeniden Gazze'ye saldıracağını dile getiren Netanyahu, "Son günlerde bir soru duydum; İsrail, rehinelerimizi iade etme aşaması bittikten sonra savaşa geri dönecek mi? Cevabım kesin bir evet. Sonuna gelinceye kadar savaşa dönmememiz gibi bir yol yok" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)