Gazipaşa’da imar tepkisi: Sahil şeridi bitti, sıra verimli topraklarda

Gazipaşa’da sahil şeridiyle başlayan yapılaşma baskısı, tropikal üretime elverişli arazilerle sürüyor. Bölge halkı, ilçenin özgün yapısının bozulmasından ve ekmek kapılarının geleceğinden endişeli.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Gazipaşa’da önce sahiller, ardından verimli araziler üzerinde giderek artan yapılaşma baskısı doğal yaşam, tarımsal üretim ve endemik canlıların geleceğiyle ilgili endişeleri de beraberinde getirdi. Bölgedeki elverişli toprakların imara açılmasına olanak sağladığı tartışmalarına konu olan 2 bin 100 hektarlık imar planı revizyonu bölge halkını, meslek odalarını, hukukçuları ve çevrecileri harekete geçirdi. Son 5 yılda sahil bandının ve gerisindeki alanların birer birer yapılaşmaya açıldığı tepkileriyle gündeme gelen ilçede, planlar askıya çıkıp araziler parsellere ayrılınca sesler yükselmeye başladı.

Tesisler yapıldıkça sahillerin halka kapandığından yakınan yerliler, bu kez tropikal ürünlerin yetiştiği ender toprakların yapılaşarak azalmasından endişeli. 

Sahil şeridinden görüntüler

'BİR YERYÜZÜ HARİKASI, TURİZM TESİS ALANI OLDU'

Doğal güzelliğiyle ünlü bölgede imar tartışmaları, sahili kitle turizmine açacak turizm tesisi projeleriyle başladı. Selinus, Bıçkıcı ve Koru plajlarını imara açan projeler, dava konusu oldu. Üçüncü derece doğal sit alanı olan ve denize uzanan doğal havuzlarıyla bir yeryüzü harikası olarak görülen plajları kapsayan ‘koruma amaçlı imar planı’ çalışmaları 1989 yılına dayanıyor. 2007’de onaylanan bu planlar üzerinde daha sonra değişiklik yapıldı.

31 Mart 2019 seçimlerinden önce ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan kitle turizmine yönelik planlar askıya çıkarıldı. “Gazipaşa betona gömülmesin” diyerek imar planlarına karşı açılan davaya bölge halkıyla birlikte müdahil olan Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin hukuki girişimleri süreci durduramadı. Doğal havuzları, Akdeniz foklarıyla, carettalarıyla ünlü Gazipaşa'da 3’üncü derece doğal sit olan kıyı şeridi, ‘turizm tesis alanı’ olarak planlandı.

Turizm tesislerinin bulunduğu sahil şeridi

'ÖNCE SAHİL, SONRA NEHİR KIYISI'

Bu kez gündemde, Gazipaşa’daki verimli arazilere ve nehir kıyılarına, apartman, tır parkı, hurdalık ve plastik deposu yapılmasına olanak sağlayacak imar planı revizyonu var. Aydıncık, Bakılar, Beyobası, Cumhuriyet, Ekmel, İstiklal, Koru, Macar, Pazarcı ve Yeni mahallelerinin imar revizyonu tamamlandı. Gazipaşa Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli oturumunda onaylanan ve ardından ağustos ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de kabul edilen değişikliğin bölge tarımı için idam fermanı niteliğinde olduğuna dair görüşler var.

Mimarlar Odası’nın hukuki zemine taşıdığı itirazların gerekçesinde, tüm bu süreçte ‘kamu yararı’ ilkesine uyulmadığı, muz, papaya, avokado, pepino, ejder meyvesi gibi birçok tropikal meyve çeşidinin yetiştirildiği nitelikli toprakların da zarar göreceği belirtildi. Bu kez gündemde, Gazipaşa’daki verimli arazilere ve nehir kıyılarına, apartman, tır parkı, hurdalık ve plastik deposu yapılmasına olanak sağlayacak imar planı revizyonu var.

Aydıncık, Bakılar, Beyobası, Cumhuriyet, Ekmel, İstiklal, Koru, Macar, Pazarcı ve Yeni Mahalleleri'nin imar revizyonu tamamlandı. Gazipaşa Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli oturumunda onaylanan ve ardından ağustos ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de kabul edilen değişikliğin bölge tarımı için idam fermanı niteliğinde olduğuna dair görüşler var. Mimarlar Odası’nın hukuki zemine taşıdığı itirazların gerekçesinde, tüm bu süreçte ‘kamu yararı’ ilkesine uyulmadığı, muz, papaya, avokado, pepino, ejder meyvesi gibi birçok tropikal meyve çeşidinin yetiştirildiği nitelikli toprakların da zarar göreceği belirtildi.

‘KORUNABİLMİŞ NİTELİKLİ TARIM ALANI’

Planlanan sahil şeridinin turizm faaliyetleri dışında kalan kısımlarının da ‘Korunabilmiş Nitelikli Tarım Alanı’ olduğunun altı çizilen gerekçe metninde bölgenin az rastlanır tropik iklim ve toprak özelliğine dikkat çekildi: “Bölgede, yoğun olarak yetiştirilen Gazipaşa muzu tüm dünyaya ihraç ediliyor. Ayrıca Gazipaşa, bugüne kadar yurt dışından yüksek bedeller ödenerek ithal edilen birçok tropikal meyvenin yetiştiği ender bölgelerden biri. Üretilen bu meyveler, hem iç pazarda tüketilerek hem de ihraç edilerek ekonomiye kayda değer ölçüde katkı sağlıyor. Bölgenin kitle turizmine açılmasıyla turizm ağırlıklı nüfus artışı yaşanacak ve verimli tarım alanları, ikinci konut, lojman alanı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılaşacak ve yok olacak.”

'YILMAZ: ONLAR TARIM ARAZİSİ DEĞİL'

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ağustos oturumunda geçen ‘Gazipaşa Revizyon İmar Planı’nın sınırlarında tarım alanı bulunmadığını belirten Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın yazılı açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı: “Planlama alanında tarım alanı olmadığına dair Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kurum görüşü belediyemizde mevcuttur. Yaklaşık 35 yıldır güncellenemeyen imar planının eksikleri kamu yararı adına tespit edilmiş ve giderilmeye çalışılmıştır. Belediyemizce yapılan ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nce kabul edilen imar revizyonunda tarım arazilerinin imara açılması gibi bir durum söz konusu değildir” ifadeleri yer aldı.

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz
'HAVALİMANI VE LİMAN SÜS OLSUN DİYE YAPILMADI'

Yılmaz, Bakanlıkça onaylanan Gazipaşa sahillerine beş yıldızlı otel projelerine ilişkin de şunları söylemişti: “Planlara dava açılabilir ya da Bakanlık’tan değişiklik talep edilebilirdik. Ancak bu adımlar uzun bir süreç alır. Biz mevcut planla hareket edip Gazipaşa’yı bir an önce turizme açmak istiyoruz. Çünkü 500 kişi gelse kalacakları otel yok. Havaalanı ve liman süs olsun diye yapılmadı. Turizmin gelişmesi için tesislere ihtiyaç var.”