Gazeteciler 'Boğaz'da Kaçak Var' haberi için 5. kez hakim karşısında

Fahrettin Altun'un 'Boğaz'da Kaçak Var' başlıklı haber için dava açtığı gazeteciler Hazal Ocak, Olcay Büyüktaş Akça, İpek Özbey ve Vedat Arık bugün beşinci kez hakim karşısına çıkacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Kuzguncuk’ta kiraladığı araziye izinsiz yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkılmasını haberleştirmeleri nedeniyle gazeteciler Hazal Ocak, Olcay Büyüktaş Akça, İpek Özbey ve Vedat Arık bugün beşinci kez yargıç karşısına çıkacak. Gazeteciler hakkında 4 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi’nde 14 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan “Boğaz’da Kaçak Var” başlıklı haber gerekçe gösterilerek eski Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve muhabirlerine “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” iddiasıyla dava açılmıştı. Üçüncü duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı dört gazetecinin üzerlerine atılı suçtan cezalandırılmalarını talep etmişti.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada dördüncü duruşmaya Olcay Büyüktaş Akça ile Vedat Arık’ın yanı sıra İpek Özbey, Hazal Ocak, ve Cumhuriyet Gazetesi avukatları Turan Karakaş ile Damla Çaltepe hazır bulunurken Altun ve avukatları katılmamıştı.

Duruşmada söz alan avukat Turan Karakaş, mahkeme heyetinden tahkikatın genişletilmesi için taleplerde bulunmuştu. Karakaş, Altun’un Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na (KVKK) yaptığı başvuru sonucunda Kurul’un 9 Haziran 2021 tarihinde verdiği, haberin basın özgürlüğü çerçevesinde yapıldığını ve haberde özel hayatının gizliliği veya kişilik haklarını ihlal edici nitelikte içerik barındırmadığı yönündeki kararın dava dosyasına getirilmesini talep etmişti. Gazetecilerin Terörle Mücadele Kanunu’na göre suçlanabilmesi için haberin çıktığı tarihte Altun’un Terörle Mücadele Kanunu’nun 15. maddesi gereğince görevlendirilmiş olması gerektiğini vurgulayan Turan Karakaş, o tarihte Altun’a böyle bir görev verilip verilmediğinin İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamlarına sorulmasını ve haberin yapıldığı araziye dair yapılan işlemleri içeren İBB’deki dosyanın celbini istemişti. Karakaş’ın Altun’a herhangi bir görev verilip verilmediğinin öğrenilmesi yönündeki talebi reddedilirken bazı talepleri kabul edilmişti. Dava, 31 Mart 2022 tarihine ertelenmişti. (HABER MERKEZİ)