Gazeteci ve şair Uğur Yanıkel ölümünün birinci yılında anıldı

Taksim'de yüksekten düşme sonucu yaralanan ve ihmal sonucu yaşamını yitiren gazeteci-şair Uğur Yanıkel için Şişli Derviş Eroğlu Kültür Merkezi'nde anma programı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 24 Aralık 2022’de yaşamını yitiren gazeteci ve şair Uğur Yanıkel’in yakınları, ölümünün birinci yılında Şişli Derviş Eroğlu Kültür Merkezi’nde buluştu. 

Yaşamını yitirdiği dönemde halktv.com.tr'de YouTube Koordinatörü olarak görev yapan Uğur Yanıkel için kültür merkezinde buluşanlar, Yanıkel’in sevdiklerinden onu, şiirlerini, hayatını, yaşadıklarını ve yaşatmak için direndiklerini dinledi. 10haber.net'in haberine göre anma programında kürsüye çıkarak Yanıkel’i anlatanlar, şair Azimet Avcu, yazar Tekin Deniz, şair Zafer Yalçınpınar (Yalçınpınar’ın Uğur Yanıkel‘e ithafen bütünlediği ‘Dipsiz Göl’ adlı şiir kitabı var), 10Haber Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk, Seda Yanıkel ve Damal Dernekleri Federasyonu Başkanı Güner Kökat oldu.

Konuşmaların ardından Yanıkel’in sevdiği türküleri Eren Can Doğaner seslendirdi.

Yanıkel’in şiirleri de onun anısına arkadaşlarının seslerinde yeniden hayat buldu. Yanıkel’in yazdığı şiirleri onun anısına arkadaşları A. Gülfem Özer, Celal Baran Yıldırım, Emir Alisipahi, Ozan R. Kartal, Toprak Şems Tezcan okudu.

Şair Azimet Avcu, Yanıkel’i onun perspektifiyle resmetti. ‘Bir Uğur Yanıkel Perspektifi’ sunumunda, Yanıkel’in edebiyat ve arşiv çalışmalarına yer verildi.

HAKAN ÇELENK: YOL ARKADAŞI OLMUŞTUK

10Haber Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk, anma gecesinde kürsüye çıkarak Yanıkel’i anlattı. Çelenk, Yanıkel’in gazetecilik yönüne ve yeteneklerine değinerek onun dijital medyada yarattığı farklardan bahsetti. Medya sunumunun önemine değinen Çelenk, Yanıkel’in bu alana yeni bir soluk getirdiğinden ve günümüzde onun yarattığı tekniğin birçok mecra tarafından kullanılmakta olduğunu ifade etti. Yanıkel’in güvenilir, kendinden emin ve net tavrına da değindi Çelenk, şu ifadeleri kullandı: “Bazı insanlarla birlikte çalışırsınız, iş arkadaşı olursunuz. Bazıları da yol arkadaşınız olur. Biz onunla yol arkadaşı olmuştuk.”

Gazeteci ve şair Uğur Yanıkel Avcu sunumu yaparken şunları söyledi: “Uğur Yanıkel kısa yaşamında edebiyat hakkında çok şeyler yaptı. Uğur’la 2015 yılında bir dergi fuarında tanışmıştık. 20 yaşında pırıl pırıl bir insandı. O yaşlarda edebiyat hakkında keskin çizgileri olan ve bir amaç uğruna bu denli çabalayan çok az insana rastlanır. O dönemlerde fanzinler ve dergiler birbiriyle yarışıyordu. Her köşede insanlarla bağ kuran şiirin bu kafes içinde gerçeklerle uğraşmasını gerektiğini düşünen nadir insanlardan birisiydi. O zamanlarda Uğur, Ece Ayhan gibi etiğin peşine düşen şairlerin çalışmalarıyla uğraşır, arşivleri didik didik ederdi. Sınırlarını bu en üst noktaya koymuştu. Kendi sınırlarını çok net çizer yaşamına çok az insan alırdı. Yaşamına aldığı insanlarla muhteşem bir diyaloğu vardı. Onun yanında enerjiniz tükenmezdi. Kendine has söylemleri, her gün yeni bulduğu hitap biçimleriyle, yaptığı laf cambazlıklarıyla hiçbir zaman unutulmayacaktır. Uğur’un kişisel tanımını böyle sayfalarca yapabilirim. Ama bugün daha çok yaptığı işler hakkında konuşmak istiyorum.”

Avcu, Yanıkel’in şiirleri ve yazılarının yayınlandığı dergilerden de bahsetti: Aydınlık Kitap, Diri Ozanlar Derneği, Karanfil Fanzin, Karazin Dergisi, Panoptikon, Parende, Peyniraltı Edebiyatı, Panoptikon, Dünyadan Çıkış Yolları, Gard, Sipsi Majör vb. gibi dergi ve fanzinler…

HABERİN TAMAMI