Gazeteci Evrim Kepenek'e deprem paylaşımı nedeniyle dava

Deprem sonrasında jandarmanın Maraş Pazarcık'ta toplanan yardımlara el koyduğu bilgisini paylaşan gazeteci Evrim Kepenek 1 yıldan 3 yıla kadar hapis tehdidiyle yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bianet’in kadın-LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek hakkında iddianame hazırladı. Dava gerekçesi Kepenek’in 6 Şubat Maraş depremlerinin ardından jandarmanın Pazarcık’a gönderilen yardımlara el koymasıyla ilgili paylaşım yapması olarak gösterildi.

SAVCI: BİLGİNİN KAMU BARIŞINI BOZMASI ŞART DEĞİLDİR

Hazırlanan iddianamede, Kepenek’in 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istendi. Savcı, hazırladığı iddianamede, "Yanlış bilgiyi alenen yayma suçunda önemli olan hususun, gerçeğe aykırı bilginin belirli olmayan birçok kişi tarafından algılanabilir şekilde yayılması ve suçun oluşması için gerçeğe aykırı bilginin kamu barışını bozması şart değildir. Kamu barışını bozmaya elverişli olması yeterlidir. Şüphelinin, deprem yardımlarına el konulduğu şeklinde ifadeleriyle halkı derinden etkileyen deprem felaketiyle ilgili olarak halk arasında infial uyandırmasına neden olabilecek şekilde paylaşım yaptığı ve paylaşımın kamu barışını bozmaya elverişli olduğu anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

EVRİM KEPENEK: DOĞRU BİLGİ İÇEREN BİR PAYLAŞIM

İstanbul 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Mahkeme ilk duruşmayı 23 Eylül 2024 tarihine koydu. Davaya ilişkin konuşan Kepenek, şunları söyledi: "Son dönemde bana ve benim gibi bir çok gazeteciye yapılan şey ‘dezenformasyon yasası’ aracılığıyla yargısal tacizdir. Bu tacizin bir an önce sona erdirileceğini umut ediyorum. Haber doğru ve kamuyu ilgilendiriyor. Onlar bana dava açmayı uygun görmüşler. Onca yolsuzluk, çocuk istismarı, erkek şiddeti, adli vaka varken, zamanlarını emeklerini buna harcamaları gerekirken, benim doğru bilgi içeren bir sosyal medya paylaşımımla uğraşmayı tercih etmişler. Yaklaşık 9 ay sonraya da dava günü vermişler. Ne diyebilirim?" (HABER MERKEZİ)

Etiketler Evrim kepenek dava