Gazeteci arşivi, savcı hakaretten davayı açtı: SBK'nin nasıl kaçtığını hatırlattığı için 2 yıl hapsi isteniyor

Gazeteci Furkan Karabay, Sezgin Baran Korkmaz'ın kaçışından önce yaşanan gelişmeleri anlattı. Savcılık, iki bakan yardımcısı ve bir AYM üyesine hakaret iddiasıyla 2 yıl hapis istemiyle dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İş insanı Sezgin Baran Korkmaz'a Türkiye'de getirilen yurtdışı çıkış yasağının nasıl kaldırıldığını anlatan gazeteci Furkan Karabay'a dava açıldı. Savcılık, Korkmaz'ın yurtdışına çıkış yasağının kaldırıldığı süreçteki gelişmeleri sıralayan Karabay'ın, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz ve Anayasa Mahkemesi üyesi İrfan Fidan'a yönelik “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen, zincirleme şekilde hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle 2 yıla kadar hapsini talep etti.

PEKER GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Organize suç örgütü Sedat Peker'in, 2021 yılının yaz aylarında yayınladığı videolarla gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışına kaçışıyla ilgili, eski İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu'nun devreye girdiği iddia ediliyordu.

Anayasa Mahkemesi üyesi İrfan Fidan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, Adalet Bakanı Yardımcısı Hasan Yılmaz'ın da Başsavcı Vekili olduğu dönemde hakkında kara para aklama suçlamasıyla dava açılan Korkmaz'ın 30 Eylül 2020'de mal varlıklarına el konuldu ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Korkmaz hakkında verilen mal varlıklarına el konma kararı 6 Kasım 2020'de, çıkarılan yurtdışına çıkış yasağı ise 17 Kasım 2020'de kaldırıldı. Korkmaz, 6 Aralık 2020'de Avusturya'ya kaçtı.

FİDAN VE YILMAZ'IN GÖREVDE OLDUĞUNU HATIRLATTI

Gazeteci Karabay da, bu yıl yapılan seçimlerden sonra oluşturulan kabinede, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yardımcısı olarak Hasan Yılmaz'ın atanması üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Karabay paylaşımlarında, Korkmaz'ın yurt dışına çıkış yasağının ve mal varlıklarına el konulması kararının kaldırılmasında Adalet Bakan Yardımcısı Yılmaz ve AYM üyesi Fidan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görev yaptıkları dönemde imzaları olduğunu hatırlattı.

ADI GEÇMEYEN BAKAN YARDIMCISINA DA HAKARET ETMİŞ

Karabay'ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar üzerine açılan davada, mağdur listesinde Adalet Bakan Yardımcıları Hasan Yılmaz, Akın Gürlek ve İrfan Fidan yer aldı. İddianamede, Yılmaz'ın avukatlığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da avukatı olan Hüseyin Aydın'ın üstlendiği görüldü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Karabay'ın paylaşımlarının "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen, zincirleme şekilde hakaret" suçunu işlediği suçunu oluşturduğu ileri sürüldü. Savcılığa göre, Karabay'ın hakaretlerinden, ismi hiç geçmemesine rağmen Gürlek de nasibini aldı.

DAVAYI COPY/PASTE İDDİANAMENİN SAVCISI

İddianameyi, savcı Mehmet Aykut Cihangir hazırladı. Karabay hakkında İrfan Fidan'ın bir başka şikayeti nedeniyle açtığı davanın da iddianamesini hazırlayan savcı Cihangir'in, şikayet dilekçesinden 'copy/paste' yaptığı ortaya çıkmıştı.

İddianame, Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Karabay, 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada 17 Ocak 2024'te hakim karşısına çıkacak.