Garo Paylan: Deniz Poyraz cinayeti organize bir cinayettir

HDP Eş Genel Başkan Yardımcı Garo Paylan, "Deniz Poyraz'ın katili bu ırkçı, milliyetçi ve nefret siyasetidir. Bu cinayet kesinlikle organize bir cinayettir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen’in Demokrasi İçin Birlik Meclisi ve medya üzerinden dile getirdiği önerinin ardından, çeşitli kurum ve kişiler tarafından oluşturulan Demokrasi Konferansı, 220 bileşenle Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Demokrasi Konferansı'na eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, HDP MYK üyesi Ferhat Encü ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de katıldı.

Demokrasi Konferansı'nı çok kıymetli bulduğunu belirten Sezai Temelli, konferansın çok sayıda katılımcıyla, çok özgün çalışmalarla bir araya gelmiş bir konferans olduğunu söyledi.

Konferansın önemli bir başlangıç olacağını inandığını dile getiren Temelli, “Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesinde çok önemli katkılar sunacak. Bugün burada bütün tebliğlerde, bütün çalışma alanlarının yaklaşımında görmek mümkün. Ama bu çalışmaların ortaklaştığı bir şey var ki Türkiye'de demokratikleşmenin yolu barıştan geçiyor. Türkiye barış ve demokrasi meselesinde halledebilmesi adına da Kürt meselesi çözümünü muhakkak yaratmak zorunda” dedi.

'ÇÖZÜMSÜZLÜK DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BU SALDIRILAR SON OLMAYACAK'

HDP İzmir İl Binası'na düzenlenen silahlı saldırıda Deniz Poyraz'ın öldürülmesine değinen Temelli, “Bugün iktidarın büyük ve küçük ortağı, devlet ve devletin içinde yapılanmış mafyalar, paramiliter güçler hepsi Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden ve savaştan besleniyor. O zaman biz böyle bir ülkede yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

“Biz demokratik bir ülkede barış içinde yaşamak istiyorsak bu meseleyi çözmek adına yan yana gelip bu savaştan beslenenlerden bir an önce kurtulmamız gerekiyor” diyen Temelli şöyle devam etti:

“Bu konferansında önüne koyduğu hedef böyle bir hedef. Hep birlikte ülkeyi demokratikleştireceksek hep birlikte bu meseleyi çözmemiz lazım. Bu çözümsüzlük devam ettiği sürece bu saldırılar devam ediyor. En son sevgili Deniz Poyraz'ı kaybettik. HDP İzmir İl Binamıza saldırıldı. Bu ilk değildi. Ama çözümsüzlük devam ettiği sürece son da olmayacak.”

'BU KARANLIK DAHA DA DERİNLEŞECEKTİR'

HDP'ye Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının “tam bir siyasi kumpas davası” olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Bizi siyaseten yenemeyen AKP-MHP birlikteliği oylarını, iktidarını kaybediyor. Buna karşı HDP'yi siyasi olarak hedefleştirmiş durumdalar. Bu davada ortaya konulan onlarca iddianın hepsinin içi boştur” ifadelerini kullandı.

Yargının iktidarın baskısı altında olduğunu ifade eden Paylan, “Mahkeme süreci zaten devam etmektedir. Zaten beraatle sonuçlanmaktadır bu iddialar. Anayasa Mahkemesi aslında tarihi bir fırsatla karşı karşıyadır bu davayı reddetme üzere ama maalesef bu dava açıldı. Eğer ki bağımsız ve tarafsız bir yargılama yapılırsa herhangi bir kapatma davası çıkmayacağını düşünüyorum mevcut yasal ve anayasal düzlemin içinde. Ama yargı baskı altında. Yargı tahakküm altında. Yargı sarayın vesayeti altında. Bu açıdan siyasi bir kumpas davasıdır. Bu davayı boşa çıkarmaksa siyasi gelişmelere ve toplumun demokrasi talebine bağlıdır. Eğer demokrasimizi korumak istiyorsak, HDP'yi de korumalıyız. Aksi takdirde bu karanlık daha da derinleşecektir” dedi.

'KAPATMA DAVASINDAKİ İDDİALAR SİYASİ'

HDP'nin kapatılmasına ilişkin açılan davadaki iddiaları çürüteceklerini dile getiren Paylan, şunları söyledi:

“Bu iddiaların hepsini çürütecek çok ciddi argümanlarımız var ama bu iddiaların tamamı siyasi iddialardır. Yargıda bu hesaplaşmanın olacağını asla düşünmüyorum. Bu hesaplaşma siyasette olmalı. Siyasi meselelerin hesaplaşması siyasette olur, yargıda olmaz. Ama siyaset yargıyı bir sopa olarak kullandığı için bu hesaplaşmayı yargıda yapmaya çalışıyor. Oysa bizim bütün önermeleriniz siyasi önermelerdir ama bunlar kriminalize ediliyor. Ama biz bu yargılamaları boşa çıkaracağız. Hükümet HDP'yi saf dışı bırakmaya çalışıyor. HDP'yi bu dönemde yalnız bırakmak aslında demokrasiyi sahipsiz bırakmaktır. Bütün demokrasi güçleriyle birlikteyiz. Bugün de demokrasi konferansındayız.”

'DEVLET BAHÇELİ CİNAYETİ ÜSTLENDİ'

Deniz Poyraz'ın katilinin ortada olan nefret iklimi olduğunu belirten Paylan, “Bu nefret iklimini yaratan siyasi iktidardır. Zaten Devlet Bahçeli bu cinayeti üstlendi. Deniz Poyraz'ı terörist ilan etmiştir. MHP Genel Başkan Yardımcısının söylediği gibi katli vacip olarak kılınmıştır. Deniz Poyraz'ın katili bu ırkçı, milliyetçi ve nefret siyasetidir” diye konuştu.

“Bu cinayet kesinlikle organize bir cinayettir” diyen Garo Paylan, “Bunun hesabını da devran döndüğünde mutlaka soracağız. Biz Deniz Poyraz'ı yaşatacağız. Mutlaka Deniz Poyraz'la ilgili adaleti bulacağız. Maalesef bu iktidarın döneminde imkansız olduğunu düşünüyorum. Çünkü katili koruyan cinayetin ortağıdır. Katilin sahip olduğu ideolojiyi besleyen cinayetin ortağıdır. Cinayetin ortağı da cinayetle ilgili adalet ortaya koyamaz” dedi.