G7 ülkelerinden ortak deklarasyon: Rusya BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılmalı

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Brüksel toplantısının ardından bugün yayınladığı ortak deklarasyonda, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan ülkelerin dışişleri bakanları Brüksel'de bugün yapılan toplantının ardından ortak deklarasyon yayınladı. 

Açıklamada, “G7 Dışişleri Bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi olarak, Rus silahlı kuvvetlerinin Bucha ve Ukrayna’nın diğer şehirlerinde sergilediği vahşeti en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı; "Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması çağrısı yapıyoruz" denildi.

'KİMYASAL, BİYOLOJİK VE NÜKLEER SİLAH TEHDİDİNE KARŞI UYARI'

Ortak deklarasyonda, Rusya'nın taraf olduğu uluslararası anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükler hatırlatarak, Moskova'ya "herhangi bir kimyasal, biyolojik veya nükleer silah tehdidi veya kullanımına" karşı uyarı yapıldı. Dışişleri Bakanlarının açıklamasında, “Rusya'nın böyle bir silahı herhangi bir şekilde kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçlara yol açacaktır” denildi.

Bölgedeki savaşın ve eylemlerin küresel emtia ve gıda fiyatları üzerinde büyük sonuçları olduğu belirtilen açıklamda, Rusya’nın Batılı ülkelerin Moskova’ya karşı yaptırımlarının küresel gıda fiyatlarındaki artışına neden olduğu söylemi “yalan” olarak nitelendirildi.

'RUSYA'YA YARDIM ETMEYE YÖNELİK GİRİŞİMLERİ DURDURACAĞIZ'

G7 ülkelerinin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşta kabiliyetini engellemek için “ilave kısıtlayıcı önlemler" uygulayarak Moskova üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştığına yer verilen açıklamada, “Yaptırımları atlatmaya veya Rusya'ya başka yollarla yardım etmeye yönelik her türlü girişimi durdurmak için birlikte çalışacağız. Rus enerjisine olan bağımlılığımızı azaltma planlarını hızlandırmak için ilave adımlar atıyoruz ve bu amaçla birlikte çalışacağız” denildi. (AA)