G20 Zirvesi'nin gündeminde neler var?

17'nci G20 Zirvesi, Endonezya'nın ev sahipliğinde Bali'de başladı. Endonezya, küresel sağlık önlemleri ve salgın sonrası ekonomik toparlanma konularının görüşülmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - G20 ülkelerinin liderleri Endonezya'nın Bali adasında küresel ekonomiye ilişkin görüşmek üzere bir araya geldi. "Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma" temasıyla 17'nci G20 Zirvesi'nde bir araya gelen liderler, "Gıda ve Enerji Güvenliği", "Sağlık" ve "Dijital Dönüşüm" başlıklı üç oturumda fikir alışverişinde bulunacak. 

G20 Avrupa üyelerini Avrupa Birliği ve 19 devlet oluşturuyor. Bu ülkeler, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD. İspanya görüşmelere misafir olarak davet ediliyor.

G20 liderlerinin ekonomiyi konuşmak üzere bir araya geldiği toplantılarda bugün iklim değişikliğinden sürdürülebilir enerjiye, uluslararası borç affından çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine daha geniş kapsamda konular gündeme alınıyor. Her yıl bir başka ülke G20 başkanlığını devralıyor ve toplantı gündemini belirliyor.

2022 başkanı olan Endonezya, Bali zirvesinde küresel sağlık önlemleri ve pandemi sonrası ekonomik toparlanma konularının görüşülmesini istiyor. Bunun yanında ülke, sürdürülebilir enerjinin teşvik edilmesinden yana. Zirve ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması için imkan da sunuyor. ABD Başkanı Joe Biden, Çin lideri Şi Cinping ile Tayvan'ın statüsünü görüşmek üzere bir araya geldi.

ZİRVEYE KİMLER KATILIYOR?

Ukrayna dışişleri bakanlığı, ülkesinin işgali nedeniyle Rusya'nın zirveye katılımının engellenmesini istemişti. Endonezya hükümeti Putin'in zirveye katılmayacağını açıkladı. Rusya'yı zirvede Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor.

Başkan Biden, Suudi Arabistan'ı Rusya'nın Ukrayna savaşını finanse etmesine yardım etmekle suçlamış ve iki ülkenin ham petrol fiyatlarını yüksek tutmak için birlikte çalıştığını söylemişti.

NEDEN PROTESTO EDİLİYOR?

Liderler zirveleri sıklıkla büyük protestolarla karşılanıyor. 2018 Buenos Aires zirvesinde G20'nin ekonomi politikalarını protesto eden binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş yapılmıştı. 2017'de Hamburg'da yapılan zirvede kapitalizme karşı yürüyüşler yapılmış; binlerce gösterici 2018'de Rio de Janeiro'da ve 2010'da Toronto'daki G20 zirvelerinde yürümüştü. 2009'da gazete satıcısı Ian Tomlinson, Londra'daki G20 Zirvesi'ne karşı protesto gösterileri sırasında işten eve dönerken öldürülmüştü. (BBC Türkçe)

Etiketler G20 Endonezya Bali