Futbolcu kadını taciz eden federasyon başkanı: İstifa etmeyeceğim

Dünya Kupası’nı kazanan milli kadın futbol takımının oyuncularından Hermoso’yu tören sırasında dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Rubiales, istifa etmeyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Dünya Kupası’nı kazanan milli kadın futbol takımının oyuncularından Jenni Hermoso’yu kupa töreni sırasında dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales istifa etmeyeceğini açıkladı. Rubiales 'sosyal bir cinayete' kurban götürülmeye çalışıldığını savundu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, İspanya medyasında Rubiales'in istifa edeceğini çalışma arkadaşlarına söylediği haberleri yer almıştı. Soruşturma ve resmi tepkilere karşın Rubiales istifa etmedi. Futbol Federasyonu olağanüstü toplantısında kameralar karşısına geçen Rubiales, "İstifa etmeyeceğim, etmeyeceğim, etmeyeceğim" açıklamasında bulundu. Rubiales savunmasında öpme anı için "Karşılıklıydı" ifadesini de kullandı. 46 yaşındaki futbol adamı, ismini temizlemek için mahkemeye gideceğini de söyledi.

İSTİFA ETMEYEN BAŞKANA TEPKİLER

Rubiales'in istifa etmeme kararı ülkede tepkiyle karşılandı. İspanya Erkek Milli Takımı'nda forma giyen Real Betisli futbolcu Borja İglesias, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rubiales olayı çözümlenene kadar milli formayı giymeyeceğini duyurdu. RFEF Başkanı'nın bugünkü açıklamalarını 'üzücü ve hayal kırıklığı' olarak yorumlayan İglesias, "Milli formayı giymek kariyerimde olan en büyük şeydi. Bir daha giyecek miyim bilemiyorum ama bazı şeyler değişene ve bu tip olayların cezasız kalmadığını görene kadar milli formayı giymeme kararı aldım. Daha adil, insani ve düzgün bir futbol için" dedi.

AA'nın aktardığına göre, diğer bir istifa da RFEF Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kadın Futbol Kurulu Başkanı Rafael del Amo'dan geldi. Rubiales'in yaptıklarının kabul edilemez olduğunu ve istifa etmesi gerektiğini söyleyen Del Amo, bu durumda devam ettirmesinin bir anlamı olmadığından, Ulusal Kadın Futbol Kurulu başkanlığından istifa ettiğini duyurdu.

Ayrıca sosyal medya hesaplarından mesajlar atan Kadın Milli Takımı'nın oyuncuları Alexia Putellas, Aitana Bonmati ve Cata Coll da Rubiales'e tepkilerini gösterdi.

İSPANYA'DA HÜKÜMETTEN DE İSTİFA TALEBİ GELMİŞTİ

İspanya'da iktidar da Rubiales'in istifasını talep etmişti. "Gördüklerimiz kabul edilebilir hareketler değil" diyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Rubiales'in özrü yeterli değil. Hatta münasip olmadığını da düşünüyorum. Hepimizin gördüğü şeyleri açıklığa kavuşturmak için adımlar atmaya devam etmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Oyuncuların kazanmak için her şeyi yaptığını belirten Sanchez, Rubiales'in davranışının ise eşitlik için daha gidilecek uzun bir yol olduğunu gösterdiğini savunmuştu.

İspanya'nın Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz ise Luis Rubiales'in istifasını talep etti. "Bahaneleri işe yaramaz" diyen Diaz, "İspanya kadrosu bize eşitlik hakkında pek çok şey gösterdi. Bu sadece sporda ve futbolda da değil üstelik" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İspanya, 2023 Dünya Kupası finalinde İngiltere’yi 1-0 yenerek kupaya uzanmıştı. Rubiales kupa töreni öncesinde de tribünde de sevinç gösterisi yaparken testislerini tuttu ve bu anlar için de özür diledi. Federasyon başkanı öpme anı için ilk demecinde “İtiraf etmek zorundayım. Tamamıyla hatalıydım” dedi. Kötü bir niyeti olmadığını belirten Rubiales, olayın yoğun bir heyecan içinde yaşandığını belirtti ve şöyle devam etti: “O an bunu doğal olarak gördük, ancak dışarıda öyle yankılanmadı. Özür dilemeli, bundan dersler çıkarmalı ve başkan olarak daha dikkatli olmam gerektiğini anlamalıyım."

Rubiales bazı bakanlar tarafından da eleştirildi. İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero, olayın kadınların günlük olarak maruz kaldığı cinsel şiddetin bir biçimi olduğunu savundu ve “Rızası olmadan öpülmeyi ‘olmuş bitmiş bir şey' olarak kabul etmemeliyiz" dedi. Spor Bakanı Miquel Iceta da İspanyol devlet radyosuna yaptığı değerlendirmede, Rubiales’in Hermoso’yu öpmesinin 'kabul edilemez' olduğunu söyleyerek “Yapması gereken ilk şey açıklama yapıp ve özür dilemek. Mantıklı ve makul olan budur” dedi.

Hermoso, Instagram hesabında yaptığı paylaşımın ardından federasyon tarafından yayımlanan ikinci açıklamasında, olayın 'doğal bir sevgi jesti' olduğunu söyledi. İspanya'nın tüm zamanların en çok gol atan oyuncusu, "Bu, Dünya Kupası'nı kazanmanın getirdiği büyük sevinç nedeniyle tamamen spontane, karşılıklı bir jestti" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)