Fuat Oktay'ın 'külliye' açıklaması Kuzey Kıbrıs'ta tepkiye neden oldu

Kuzey Kıbrıs'ta yapılacağı açıklanan külliye ile ilgili "Külliye bir mühürdür, o mührü vuracağız" diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın sözleri adada tartışmalara yol açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın son Kuzey Kıbrıs ziyaretinde Lefkoşa'ın kuzeyinde inşaatına başlanan Cumhurbaşkanlığı külliyesi için, "Külliye bir mühürdür, o mührü vuracağız. Çok ciddi söylüyorum, karşılarında Türkiye Cumhuriyeti devletini ve KKTC devletini bulurlar" ifadelerini kullanması siyasi partilerin ve kurumların tepkisini çekti.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) dün yaptığı yazılı açıklamada, "2020 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beridir Kıbrıs Türk halkının iradesine yönelik müdahalelerin artarak devam etmekte olduğu ve bu süreçlerden başta Kıbrıs Türk halkı olmak üzere tüm tarafların zarar gördüğü ortadadır" görüşüne yer verildi.

Oktay'ın son Kıbrıs ziyareti çerçevesinde dillendirdiği iki devletli çözüme de karşı çıkılan açıklamada, "CTP, tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan ve tüm dünyanın kabul ettiği ilkelere bağlı olarak Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli, toplumların siyasal eşitliğine dayalı bir federasyonu tereddütsüz biçimde desteklemeye devam etmektedir" vurgusunda bulundu.

CTP külliye meselesi ile ilgili olarak ise şu mesajları verdi: "CTP; Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılacak her türlü girişimin Kıbrıs Türk halkının iradesine dayalı olarak yapılması gerektiğini savunmakta ve toplumumuzun iradesi hilafına yapılan işlerin ve açıklamaların karşısında durmaya devam etmektedir. Bu vesileyle Kıbrıs Türk halkının iradesi dışında ortaya atılan 'külliye' projesine hayır dediğimizi bildirir, Kıbrıs Türk halkının iradesini yok saymaya çalışanların, karşılarında CTP’yi bulacağını kamuoyu ile paylaşmak isteriz."

'ÖLÜLERDEN KORKSAYDIK, MEZARLIKTAN GEÇMEZDİK'

Oktay'ın sözlerine bir tepki de Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Avukat Mine Atlı'dan geldi. Kıbrıslı Türk hukukçu ve siyasetçi sosyal medya aracılığı ile "Siz utanmıyor olabilirsiniz, tehditleriniz de bizi korkutmaz. Sizler asgari ücretle hayata tutunmaya çalışan halkınızın vergileriyle, saray 'hediye' etmeye utanmıyor olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Bağımsızlık Yolu Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu ise Oktay'ın sözleri üzerine, "Çok net ifade edeyim; Ölülerden korksaydık, mezarlıktan geçmezdik" dedi.

Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan da Cumhurbaşkanı Yardımcısına yönelik olarak "Sizden korkmuyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz" sözlerini kullandı.

'ADAYA ÖZGÜN OLMAYAN YAPILARIN YAPILMASI ANLAMSIZ'

Oktay'ın "külliye" projesi ile ilgili sözlerine Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) da yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Açıklamada "Öğretmenlerimiz sosyalleşme ve kültürleme sürecinde öğrencilerimizin, gençlerimizin geleceğini laik, demokratik, bilimsel ve evrensel değerlere uygun şekilde inşa etmeye devam edecektir. Öğretmenlerimiz kimliğimize, kültürümüze, varlığımıza ve irademize saygı duymayanların karşısında olmaya devam edecek, toplumsal haklarımızı ve değerlerimizi yaşatmak için mücadele edecektir. Öğretmenlerimiz toplumlararası barışa eğitim yolu ile katkı koymaya devam edecek, çocukların nitelikli eğitim hakkına kavuşması, okulların kapasitesinin artırılması için çalışmaya devam edecektir" denildi.

KTÖS ayrıca, "Sosyal ve siyasi sorunlar ile boğuşan Türkiye emekçilerinin birikimlerinden kesilerek, külliye gibi adaya özgün olmayan yapıların yapılmasını anlamsız" bulduğunu vurgulayarak "Anadolu halklarının birikimlerini külliye denen ucube yapıya harcamak hem Fuat Oktay’ın sorumsuzluğu hem de binada itibar arayan Ersin Tatar’ın açgözlülüğüdür" eleştirisini öne çıkardı.

'BU VE BUNA BENZER PROJELER MUTLAKA HAYATA GEÇECEK'

Kıbrıs'ın kuzeyinde muhalefetin tepkilerine rağmen muhafazakar-milliyetçi çizgideki üçlü koalisyon hükümeti külliye projesini sahipleniyor. "Bugün Kıbrıs" isimli haber sitesinde yer alan ilgili habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy Oktay’ın, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi ile Millet Bahçesi Yerleşkesi Projesi’ne ilişkin sözlerine destek beyan ederek, "Kıbrıs Türkü’nün hak ettiği seviyedeki bu ve buna benzer projeler mutlaka hayata geçecek ve Sayın Oktay’ın da dediği gibi egemen ve iki eşit devlet siyasetinin ete kemiğe bürünmüş hali olarak bugün ve yarına dair bir mühür vuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.