Fuat Oktay: Ölümüne yardıma giden güvenlik güçlerine dil uzatan haysiyetsizler var

Depremle ilgili konuşan Fuat Oktay, "İlk gün hava şartları izin vermedi. 4 helikopter gitmeye çalıştı. Ölümüne giden güvenlik güçlerine dil uzatabilecek haysiyetsizlere bunu ithaf ediyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Maraş merkezli depremlerin ardından devam eden çalışmalarla ilgili olarak, Ankara'da AFAD Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi.

Deprem sonrasında "siyaset devşirmenin peşinde olanlar" bulunduğunu söyleyen Oktay, "Hala siyaset devşirmenin peşinde olanlar var yüzleri dahi kızarmadan. Tüm milletimiz tek yürek olmuş, bütün dünya tek yürek olmuş, her bir canı kurtarmaya çalışan bütün milletin vebalini bu insanların bu insanlara yüklüyorum. Eğer kendileri utanmazlarsa bu vebal onlara yeter diye düşünüyorum. Sadece burada, merkezde çalışan her bir kardeşimize bakın hiçbirisi birbirini sen hangi fikirdensin, hangi görüştensin diye sormaz. Bizim aklımıza gelmez böyle bir şey. Türkiye'nin her yerinden gelen insanlar burada canhıraş herkesin yüzlerinden okunuyor. Bu durumu siyaset malzemesi yapmaya çalışacak kadar seviyesizleşen, bu durumu hala ajite etmeye çalışan yaraları sarmaktan ziyade, bazı zihniyetler var" ifadelerini kullandı.

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten Oktay, "Sayı azalmış olsa da biz son derece dikkatli davranıyoruz. 163'ün altına inmiş durumda, enkazların hemen hemen tamamına ulaşmış durumdayız. Bunlar da tamamlandıktan yine dikkatli olarak iş makinelerini daha yoğun olarak kullanıyor olacağız. Ama çok dikkatli olarak. Çünkü enkaz altında hala kaybedilen yakınlarımız olduğunu bildiğimizden dolayı, o hassasiyetle enkazların kaldırılması ve cesetlere ulaşılması birincil hassasiyetlerimiz arasında" dedi.

'181 BİN 423 GÜVENLİK GÖREVLİSİ SAHADA'

Deprem bölgesinde görevlendirilen güvenlik görevlileriyle ilgili bilgi veren Fuat Oktay, "Şu anda sahada 76 bin 97 emniyet personelimiz, 64 bin 728 jandarmamız var, 41 bin 149 Türk Silahlı Kuvvetleri'nden olmak üzere toplam 181 bin 423 güvenlik personeli karada görev yapıyor. Bunun içerisine Sahil Güvenlik dahil değil" diye konuştu.

"İlk gün hava şartlarının helikopterin özellikle havalanmasına müsaade etmediğini açıklamıştım" diyen Oktay, şöyle devam etti:

"Bir komutanımız helikopterleri sahaya sürüyor. 4 helikopterimiz ilk etapta gitmeye çalışıyor, gidemiyor. Tekrar geliyor, tekrar gidiyor. Tekrar geliyor ve en sonunda verdiği talimat şu: Savaştayız arkadaşlar, gerekirse ölüme gideceksiniz ama gideceksiniz. Ölümüne yardıma giden güvenlik güçlerine dil uzatabilecek kadar haysiyetsizlere de bunu ithaf etmek isterim. Bunun gibi yüzlerce binlerce isimsiz kahramanımız var."

'EVİM YUVAM OLSUN KAMPANYASIYLA İKİNCİ EVİ OLANLAR BUNLARI DEPREMZEDELERE KİRALAYABİLECEK'

Depremzedelerin kalması yaklaşık 6 bin konteyner kurulduğu ve çalışmaların sürdüğünü söyleyen Fuat Oktay, "Evim Yuvam Olsun" isimli bir kampanya başlattıklarını dile açıkladı ve şunları söyledi:

"Türkiye'de yaşayıp ikinci evi olan ya da yurt dışında yaşayıp Türkiye'de ikinci evi olan, kullanmadıkları evlerini veya yazlık evlerini depremzede ailelerin kullanımına bedelsiz olarak sunmak veya evlerini uygun şartlarda depremzede ailelerin oturması için kiralamak isteyen hayırseverlerimiz, gönül rahatlığıyla evimyuvanolsun.org sitesinden başvurabilirler. Eğer bu siteden başvurabilirlerse bu defa bu evler kaymakamlıklarımız aracılığıyla süreli olarak depremzede ailelerimizin, özellikle dezavantajlı depremzede ailelerimizin, kullanımına sunacağız. Yani ev sahibiyle afetzede kardeşlerimizi karşı karşıya getirmekten ziyade doğrudan, arada kaymakamlığın garantörlüğünde bir sistemi ve süresi bittiğinde de yine aynı kamu otoritesinin garantörlüğünde evinin teslim edileceği bir sistem bu. Ola ki evde bazı sıkıntılar olursa o da yine sigorta sistemiyle de sigortalayarak yapılıyor olacak. Yine bu platformda bağışçılarımız, depremzede aileler için kira yardımında da bulunabilirler. Yani birisi kira yardımında bulunursa bir başkası da kiralık verirse onun kirası bağışlanan kiradan ödenebilir."

'105 BİN BİNA YIKILDI VEYA AĞIR HASARLI'

Hasar tespit çalışmalarının sürdürdüğü ifade eden Oktay, "Hasar tespit çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor. Şu an itibariyle toplanda 830 bin 806 bina çalışılmış durumda. Bunun 105 bini yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı. İnceleme yapılan binaların 407 bin 786'sı hasarsız. Yani binaların yüzde 49'u içinde oturulabilir. 205 bin 86 bina az hasarlı" dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Fuat Oktay Deprem