Fransa'yla Mali arasında gerilim artıyor

Mali'nin ülkedeki Fransa askerlerinin geri çekilmesi takvimine tepki göstermesi üzerine Paris'ten "Ültimatomları kabul etmeyeceğiz" çıkışı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Mali'de Barkhane Operasyonları kapsamında askeri varlığı bulunan Fransa, ülkeden askerlerini derhal geri çekmesi yönünde yapılan çağrıları reddetti. Fransa Başbakanı Jean Castex, "Fransa'nın askerlerini Mali'den derhal çekmesi yönündeki bir ültimatomu kabul etmediklerini" belirterek ülkeden kademeli olarak çekileceklerini söyledi.

DİPLOMATİK VE MALİ İLİŞKİLER KESİLEBİLİR

Fransa'nın Sahel bölgesindeki askeri faaliyetleriyle ilgili Ulusal Meclis'e bilgi veren Castex, söz konusu askerlerle ilgili Mali hükümetiyle yaşanan gerilime tepki gösterdi. Bamako yönetiminin "Avrupalı ülkelerle iş birliği yapmak istemediğini" savunan Castex, bu nedenle
Fransa'nın Mali'yle diplomatik ve mali ilişkileri sürdürme çabasında olmayacağını söyledi.

Mali'den kademeli çekilme planına uyacaklarını belirten Castex, bölgedeki askerlerin başka bir noktaya konuşlandırılacağını belirterek ülkedeki Fransız askeri üslerinin ise 4-6 ay içinde boşaltılacağını ifade etti. Castex, Mali yönetiminin işbirliği yaptığı Rus güvenlik şirketi Wagner grubunu da "Bölgede savaş çığırtkanlığı yapmak ve savaştan beslenmek" ile suçladı.

NE OLMUŞTU?

Mali'de aktif 3 üssü ve 3100 askeri bulunan Fransa, askerlerini Nijer'e konuşlandırma kararı almıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 17-18 Şubat'ta yapılan Avrupa Birliği-Afrika Zirvesi öncesi Mali'de Barkhane ve Takuba gücü bünyesinde görevli askerlerini 4 ile 6 ay içinde çekeceklerini duyurmuştu. Mali'deki askeri yönetim ise askerlerin "kademeli" değil derhal ülkeden çıkarılması çağrısı yapmıştı.

Başkent Bamako'da da Fransa'nın askerlerini geri çekmesi için eylemler düzenlenmişti. Fransa'nın sömürgeci geçmişini hatırlatan eylemciler, Fransız askerlerin "terörle mücadele" bahanesiyle 9 yıl ülkede kaldığını ve buna son verilmesini talep etmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler fransa mali barkhane