Fransa'da Ruanda Soykırımı davası: Eski doktora 24 yıl hapis cezası

Fransa'da Ruanda Soykırımı'nda dahli olduğu iddiasıyla yargılanan Sosthene Munyemana, 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ruanda Soykırımı'nda öldürülenlerin fotoğrafları başkent Kigali'deki müzede sergileniyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 1994 yılında yaşanan Ruanda Soykırımı'ndaki rolü sebebiyle yargılanan eski doktor Sosthene Munyemana hakkında 24 yıl hapis cezası kararı verildi. Munyemana, Fransa'da Ruanda Soykırımı ile bağlantılı yargılanan ve hüküm giyen altıncı sanık oldu.

The Guardian'ın haberine göre, Ruanda'da Tutsi azınlığın katledilmesiyle ilgili olarak yargılanan 68 yaşındaki eski jinekolog, bugün görülen karar duruşmasında, insanlığa karşı suç işleme ve bu suçların işlenmesine zemin hazırlamak için komplo kurma suçlarından suçlu bulundu. Sanığın avukatları karara itiraz etmeyi planladıklarını açıkladı.

SANIKTAN 'TUTSİLERİ KURTARMAYA ÇALIŞTIM' SAVUNMASI

Savcılık, Munyemana'nın soykırım sürecinde 'yaptığı seçimleri birlikte ele alındığında soykırım özellikleri' gösterdiğini ifade ederek sanığın 30 yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Munyemana, Tutsilerin katledilmesini teşvik eden ve dönemin geçici hükümetine destek veren bir mektubun yazılmasına yardım etmekle suçlanıyordu. Sanığın insanları yakalayıp yerel yönetime ait ofislerde insanlık dışı koşullarda tutulmaları için yollara barikatlar kurulmasına yardım ettiği de ifade edilmişti. 

Fransa'daki yargı süreci boyunca suçlamaları reddeden Munyemana ise 'ılımlı' bir Hutu olduğunu ve Tutsilere yerel yönetim ofislerine 'sığınma' imkanı vererek onları 'kurtarmaya' çalıştığını öne sürdü. Soykırımdan yaklaşık 30 sene sonra Paris'te başlayan davada, mahkeme, Munyemana'yı soykırıma katıldığı iddiasıyla yargılamaya başlamıştı. Bugün görülen karar duruşmasında Munyemana atılı suçlardan suçlu bulundu. 

Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmış, ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla ılımlı Hutu ve Tutsi katledilmişti. (DIŞ HABERLER)