Fransa'da restoranların Covid isyanına hükümetten rest geldi

Fransa'da Covid-19 nedeniyle 30 Ekim'den beri kapalı olan restoranların hükümete tepkisi büyüyor. Bir grup restoran sahibi, "Benim restoranım 1 Şubat'ta açılacak" sloganıyla bugün eş zamanlı bir eylem planladı. Ancak Maliye Bakanı Bruno Le Maire'den "Hükümet yardımlarını keseriz" tehdidi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da restoran sahipleri, Covid-19 tedbirlerine isyan etme noktasına geldi. Ülke çapında bir dizi restoran bugün eş zamanlı olarak tedbirleri ihlal edip dükkanları açarak eylem düzenleme kararı aldı. Ancak Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Hükümet yardımlarını keseriz" diyerek bu eyleme karşı çıktı.

Fransa'da hem toplumsal yaşamda hem ekonomide kilit bir rol oynayan bar, restoran, kafe ve brasserieler 30 Ekim'den bu yana kapalı. Fransa'daki ağır sokağa çıkma kısıtlamaları aralık ayında kaldırılmış ancak hizmet sektörüne yeşil ışık gelmemişti.

Facebook üzerinden örgütlenen bir grup ise "Benim restoranım 1 Şubat'ta açılacak" sloganıyla bugün eş zamanlı bir eylem planladı. Şu an için kaç restoranın bu eylem kapsamında açıldığı bilinmezken, Maliye Bakanı'ndan tehdit de gecikmedi. Bakan Le Maire, yasaklara karşı koyan restoranlara bu ay boyunca devlet yardımı verilmeyeceğini, Covid-19 kurallarını ısrarla ihlal edenlere yardımın ise tamamen kesileceğini söyledi.

'SOSYAL BAHARA İHTİYACIMIZ YOK'

Le Maire, 'Arap Baharı' olarak adlandırılan isyan sürecine atıfla "Fransa'nın 2021'de bir sosyal bahara ihtiyacı yok" dedi. Fransız bakan, "Durum restoranlar için hem ekonomik hem moral açıdan son derece zor ama bu durum kurallara uyulmamasını meşrulaştırmaz" diye konuştu. 

Fransız polisi, geçtiğimiz perşembe ve cuma günü 24 restoranın yasadışı biçimde çalıştığının tespit edildiğini açıklamıştı. 

AYDA 10 BİN EUROYA KADAR YARDIM YAPILIYOR

Fransa'da Covid dayanışma programı kapsamında, restoran ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren diğer iş yerlerine ayda 10 bin euroya kadar para yardımı veya 2019'daki gelirlerinin yüzde 20'sine eş bir tazminat ödeniyor. Fakat birçok restoran sahibi bu yardımların yeterli olmadığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)