Fransa'da hükümetin tartışmalı göç yasasına meclisten ret

Fransa'da hükümetin sunduğu göç yasa tasarısının Ulusal Meclis'te görüşülmesinin reddine ilişkin önerge 265'e karşı 270 oyla kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülmesi beklenen göç yasa tasarısı, muhalefetin tasarının görüşülmesinin reddine ilişkin verdiği önerge sonrası görüşülemedi.

Buna göre, muhalefetin tartışmalı tasarının mecliste görüşülmesinin reddine ilişkin verdiği önerge 265'e karşı 270 oyla kabul edildi. Muhalefetin sunduğu önergenin Meclis Genel Kurulu'nda oylanmasıyla yasa tasarısının mecliste müzakere edilmesi engellenmiş oldu.

5 OY FARKLA 'RET' ÇIKTI 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, solcu Ekolojistler Partisi tarafından sunulan ret önergesine, faşist Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) milletvekilleri de destek verdi. Öte yandan, beş oy farkla ret kararının çıktığı oylamaya, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden beş milletvekilinin katılmaması dikkati çekti.

İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ, MACRON KABUL ETMEDİ

Ulusal Meclis'te hükümet aleyhine sonuçlanan oylamanın ardından, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Cumhurbaşkanı Macron'a istifasını sundu. Darmanin'in istifasını kabul etmeyen Macron, tasarının önündeki engellerin kaldırılması için çalışılmasını istedi.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi lideri Jean-Luc Melenchon, "Böyle bir ret önergesi, hangi demokraside olursa olsun hükümetin istifası ve şüphesiz sandıklara dönüşle sonuçlanır" ifadeleriyle hükümete tepkisini dile getirdi.

HÜKÜMET TASARIYI GERİ ÇEKMEYECEK

Göç yasa tasarısının Ulusal Meclis'te görüşülmesinin engellenmesinin ardından Darmanin, TFI kanalında yaptığı açıklamada, tasarıyı geri çekmeyi düşünmediklerini söyledi.

Ulusal Meclis'te Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM), Horizons (Ufuklar) ve Demokrasi Hareketi'nin (MoDem) oluşturduğu Macron ittifakı da yayınladıkları bildiride, yasa tasarısını hayata geçirmek için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

Bildiride, tasarının görüşülmesini reddederek 'muhalefetin sorumsuzluğunu kanıtladığını' savunan vekiller 'mümkün olan en hızlı şekilde' tasarının yasalaştırılması çağrısı yaptı.

HÜKÜMETİN İKİ SEÇENEĞİ VAR

Görüşülmesi reddedilen yasa tasarısı, 5 yıl ya da daha uzun süre hapis cezasına çarptırılmış göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıracağı gibi, göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmelerini de zorlaştırmayı öngörüyordu.

Mevcut durumda ise hükümetin, tasarının yasama yoluna devam etmesi için iki seçeneği bulunuyor. Bunlardan biri, tasarının ikinci kez görüşülmek üzere Senato'ya geri gönderilmesi, ikincisi ise yedi senatör ve yedi milletvekilinden oluşan karma komisyon kurarak tasarıya ilişkin uzlaşı metninin çıkarılması. (DIŞ HABERLER)