Fransa'da grevler nedeniyle Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı

Fransa'da emeklilik reformuna karşı düzenlenen protestolar nedeniyle, Eyfel Kulesi yarına kadar kapalı olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformuna karşı ülke genelinde alınan grev kararları nedeniyle, Eyfel Kulesi'nin yarına kadar kapalı olacağı açıklandı. Açıklamada, kulenin çevresindeki alanın yerel saat ile 21.00'a kadar gezilebileceği belirtildi. Aynı gün, enerji sendikaları da 3 gün greve gitme kararı aldı.

Eyfel Kulesi'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, 'ulusal grev' nedeniyle kulenin yarına kadar kapalı olacağı açıklandı. Açıklamada ayrıca, kulenin önündeki alanın bugün yerel saat ile 21.00'a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacağı belirtildi.

1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KATILACAK

AA'nın aktardığına göre, Genel İş Sendikası (CGT) bünyesinde bulunan Enerji ve Maden Sendikaları Genel Sekreteri Fabrice Coudour, ülkenin ana enerji sağlayıcısı EDF ve diğer enerji kuruluşlarının çalışanlarını grevlerine destek vermeye çağırdı. Coudour, sendikaların 6-7-8 Şubat'ta greve gideceğini açıkladı. Diğer yandan CGT de Fransız petrol şirketi TotalEnergies başta olmak üzere ülkedeki petrol rafinerilerinde 6 Şubat'ta grev kararı aldı. CGT ve Sud-Rail sendikaları da, 6-7 Şubat için demir yolu çalışanlarını da kapsayan grev kararı almıştı.

Ülke genelinde bugün de 1 milyondan fazla kişinin katılmasının beklendiği ve her sektörden yoğun katılımların öngörüldüğü protestolar sabahtan itibaren devam ediyor. Paris başta olmak üzere birçok şehirde 300'den fazla noktada yapılacak protestolarda, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen reformu protesto ediliyor.

Ne olmuştu?

Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı olacağını açıklamıştı. Emeklilik reformuna karşı 19 Ocak'ta ülke genelinde düzenlenen gösterilere 1 milyondan fazla kişi katılırken, önde gelen 8 sendika, halkı bugün tekrar sokağa inmeye çağırmıştı.

Hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek amacıyla ülke genelinde eğitim, ulaşım, enerji, kamu gibi sektör çalışanları greve giderken, Marsilya, Toulouse, Aras gibi kentlerde reforma karşı protestolar devam ediyor. (DIŞ HABERLER)