Fransa'da gösteriler sürüyor: 4 kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Fransa'da 17 yaşındaki gencin, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu başlayan gösteriler devam ediyor. 4 kentte gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Nael M. isimli 17 yaşındaki genç sürücünün anısına düzenlenen gösterilerde araçlar ateşe verildi, polis protestoculara biber gazıyla saldırdı. Olaylar nedeniyle Clamart, Neuilly-sur-Marne, Compiegne ve Savigny-le-Temple kentlerinde kısmı sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gözaltına alınan polis ise tutuklandı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Nael M'nin polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından başlayan gösteriler devam ediyor. Nael'in öldürüldüğü Nanterre kentindeki gösterilere katılan binlerce protestocu polis karşıtı sloganlar attı, gösterinin güzergahı üzerindeki araçları ateşe verdi.

Protestocular, valilik binası yakınlarında polise yabancı cisimler attı, polis ve güvenlik görevlileri göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Nanterre kentinde bir banka da ateşe verildi.

Nael M'nin ölümünden sonra özellikle İle-de-France bölgesinde de 2 gecedir süren olaylar nedeniyle bu bölgede yerel saat ile 21.00'den itibaren tüm otobüs ve tramvay seferleri iptal edildi.

Lille, Strazburg, Marsilya gibi çok sayıda kentte de protestolar düzenlendi. Farklı kentlerde araçlar, kamu binaları ve çöp bidonlarını ateşe veren eylemciler polise havai fişek fırlattı. Marsilya, Paris ve Lille kentlerinde mağazalar yağmalandı.

Bordo ve Lille kentlerindeki olaylara müdahale etmek için özellikle terör ve organize suçlarda görev yapan RAID ismi verilen özel polis timi görevlendirildi.

Fransa genelinde 29 Haziran'da çıkan olaylarda 176 kişi gözaltına alındı.

KISMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar 21.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Daha sonra Neuilly-sur-Marne kentindeki 3 mahallede 3 Temmuz'a kadar 23.00-06.00 saatleri arasında, Savigny-le-Temple kentinde ise 2 Temmuz'a kadar 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Öte yandan Compiegne kentinde de 3 Temmuz'a kadar saat 22.00-06.00 saatleri arasında, yanında bir ebeveyn olmayan 16 yaşının altındakilere sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

 

POLİS MEMURU TUTUKLANDI

Fransız basınındaki habere göre, Nanterre Savcılığı, bu hafta Nanterre kentinde Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücüye ateş açarak öldüren polisin "kasten adam öldürme" gerekçesiyle tutuklu yargılanacağını belirtti.

38 yaşındaki polis memuru, La Sante Hapishanesi'ne sevk edildi. Polisin avukatı Laurent-Franck Lienard, müvekkili hakkındaki tutuklama kararına itiraz edeceğini açıkladı. 

AZTV ÇALIŞANLARI SALDIRIYA UĞRADI

Azerbaycan Devlet Televizyonu (AZTV) çalışanları, gösterileri haberleştirirken saldırıya uğradı. AZTV'den yapılan açıklamada, muhabir ve kameramanın hafif yaralandıkları aktarıldı.

Saldırganların AZTV çalışanlarının kamerasını alarak kırdıkları ve silahla tehdit ettikleri belirtilen açıklamada, Fransız kolluk kuvvetlerinin bu olayı objektif bir şekilde soruşturması, gazetecilere silahla saldıranların tespit edilerek cezalandırılması ve verilen zararın tazmin edilmesi için gerekenin yapılması talep edildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise gazetecilere yapılan saldırı kınandı. Açıklamada, "Saldırının kısa sürede Fransız kolluk kuvvetleri tarafından soruşturulmasını ve suçluların tespit edilerek cezalandırılmasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Polis, 27 Haziran'da Nanterre kentinde içinde 3 kişinin bulunduğu ve "dur" ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü.

Nael'in ölümüne tepki gösterenler ülke genelinde farklı kentlerde sokağa inmişti. Araç, çöp bidonları ve farklı binaları ateşe veren eylemciler ile polis arasında arbede yaşanmıştı.

Olayla ilgili Nanterre Savcılığı 2 ayrı soruşturma başlatırken, sürücüye ateş eden memur aynı gün gözaltına alınmıştı. Savcılık, polis hakkında "kasten öldürme" suçundan ön kovuşturma başlatmıştı. (HABER MERKEZİ)