Fransa'da 'alkolsüz ocak' tartışması: 'Kültürümüze uymuyor'

Bağımlılık üzerine çalışan 45 uzman, Fransa Sağlık Bakanlığı'na mektup yazarak ocak ayında alkol almama 'meydan okumasını' desteklemesini istedi. Şarap sektörü ise bunun kültüre uymadığını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da bağımlılık üzerine çalışan 40'ı aşkın uzman, Fransa Ssağlık Bakanlığı'na mektup yazarak ocak ayında 'alkolsüz bir ay' kampanyası yürütmesini istedi. Ülkedeki alkol lobisi ise bu fikrin 'Fransız kültürüne uymadığını' söylüyor. 

The Guardian'ın aktardığına göre, İngiltere'de 'Dry January' ya da kaba bir çeviriyle 'Alkolsüz Ocak' olarak bilinen fikir, son dönemde Fransa'da siyasi bir tartışmanın merkezinde bulunuyor. Bağımlılık Çalışmaları alanında araştırma yürüten 45 profesör, yazdıkları mektupta hükümetten bir ay boyunca alkol alınmamasını teşvik etmesini istedi. 

'DEVLET, RİSKLERE YETERİNCE DİKKAT ÇEKMİYOR'

Bir grup akademisyen ve hekimin Sağlık Bakanlığı'na yazdığı mektupta, alkolün risklerine dikkat çekmek için devletin yeterince eylemde bulunmadığı belirtildi ve hükümetten yılın ilk ayının 'alkolsüz bir ay' olmasını desteklemesi istendi.

İngiltere'de 10 yıl önce başlayan ve 2020 yılında 'défi de janvier' ismiyle Fransa'ya ulaşan 'meydan okuma' pek çok kâr gütmeyen sağlık kuruluşu tarafından desteklense da Sağlık Bakanlığı 'alkolsüz ocak' kampanyasını desteklemiyor.

'BUNU DESTEKLEMEMENİZ UTANÇTAN ÖTE'

Akademisyen ve doktorlar, bu adıma destek vermenin Fransa'da alkol tüketimi tartışmasını 'yatıştırmak için güçlü bir işaret' vereceğini söyledi. Mektupta, hükümetin 'alkolsüz ocak' fikrinden uzak durmaya devam etmesinin 'utançtan öte' olduğu belirtildi.

Fransa, ABD'den sonra ülkenin en büyük ikinci şarap tüketicisi konumunda. The Guardian'ın yorumuna göre, Fransız politikacılar da 500 bin kişiye istihdam sağlayan şarap endüstrisini 'yakından dinliyor'. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise 2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana 'en alkol yanlısı' cumhurbaşkanı olarak görülüyor. Macron, daha önce yaptığı bir açıklamada 'şarapsız bir yemeğin biraz üzücü olduğunu' savunmuştu.

'BU, SADECE HÜKÜMETLE İLGİLİ DEĞİL'

Fransız alkol lobisi ise Fransa'nın geleneksel olarak 'ölçülü içen bir ulus' olduğu görüşünde. Bu sebeple de İngiltere'de ortaya çıkan ocak ayında alkol almama fikrinin Fransız kültürüne uymadığını, bunun kuzey Avrupa'daki kişiler için daha uygun olduğunu söylüyor.

Paul-Brousse hastanesinin psikiyatri ve bağımlılık servisi başkanı Amine Benyamina, Fransız siyasetçilerin isteksizliğine de işaret ederek, "Bu, sadece hükümetle ilgili değil; bu, tüm çeşitliliği ile Fransa'daki alkol sorununu ele almak istemeyen bütün bir siyasi sınıfla ilgili" dedi. Benyamina'nın atıfta bulunduğu resmi verilre göre, Fransa'da her yıl 42 bin kişi alkol ile bağlantılı sebeplerden hayatını kaybediyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Fransa alkol ocak