Fransa: AB'nin 750 milyar euroluk Covid planı yeterli değil

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune, AB'nin Covid-19 için onayladığı 750 milyar euroluk kurtarma planının yetersiz olduğunu savundu. Beaune, "Faha iddialı olmalıyız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) korona virüsüne karşı geçtiğimiz yaz uzun müzakereler sonrasında üzerinde anlaştığı 750 milyar euroluk toparlanma planının iki katına çıkarılması çağrısında bulundu. Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune, AB'nin daha iddialı bir iyileştirme planını hedeflemesi gerektiğini söyledi.

LCI televizyon kanalıyla söyleşi yapan Beaune, Avrupa'nın 10 yıl önceki küresel finans krizindeki hatalarını tekrarlamaması ve bu kez toparlanmayı, 5G'nin yanı sıra çevreci ve dijital teknolojilere yatırımla desteklemesi gerektiğini söyledi. Fransız bakan, bu çağrısının ne kadara mal olacağına dair soruya yanıtında da, "[Mevcut fonun] Şüphesiz iki katı gibi. Ekonomik yanıt daha iddialı olmalı" dedi.

AB üyesi 27 ülkenin lideri, korona virüsü salgınının ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan 750 milyar euroluk kurtarma programı ve 1 trilyon avronun üzerindeki bütçe konusunda geçtiğimiz yaz dört gün süren çetin müzakerelerin ardından tarihi bir bir anlaşma sağlamıştı. Beaune, mayıs ayından önce kurtarma fonunun 27 ülke tarafından onaylanmasını ve üyelere hibe edilecek bu yaz dağıtılmasını umduklarını da ekledi. Fransa'nın bu miktardan 40 milyar euro alması bekleniyor.

AB hükümetleri, alacakları yardıma dair ayrıntılı harcama planlarını Brüksel'e sunmaya hâlâ devam ediyor. Salgından en olumsuz etkilenen devletlerden Fransa'dan ve bir dizi başka ülkeden daha, paranın gönderilmesinde yavaş kalındığı eleştirileri yükseliyor. AB Konseyi Charles Michel ise dün yayımlanan söyleşisinde, fonun yetersiz olduğu eleştirilerine katılmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)