Formalar hazır ama lig yok!

Korona salgını nedeniyle geçen yıl bitmesine dört hafta kala tatil edilen ve o günden bu yana belirsiz bekleyişlerini sürdüren Bölgesel Amatör Lig takımlarının kafası karışık. Yeni sezon için rekor sayıda takım katılım başvurusu yaptı, aylar öncesinden antrenmanlara başlandı, formalar hazırlandı ama ocak ayında başlayacağı söylenen ligin kitapçığı bile ortada yok. En erken tarih olarak mart ayı düşünülüyor. O da oynatılırsa…

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle 2020 yılının mart ayından itibaren tüm spor ligleri gibi Bölgesel Amatör Lig (BAL) maçları da askıya alındı. Bir süre sonra profesyonel ligler başladı ancak amatör liglerin başlama takvimi sürekli ertelendi. Zaten cüzi miktarlarda ücret kazanan amatör futbolcular, eylem üstüne eylem yaptılar, “Açız, çözüm istiyoruz” dediler ama bir türlü seslerini duyuramadılar. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) son kararı, bölgesel amatör ligin ocak ayında başlaması yönündeydi. Yetkililer, “amatör müsabakaların 2021 Ocak ayı sonunda, o anki pandemi şartlarına göre ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlarla görüşülerek başlatılmasını” kararlaştırdı. Bunun üzerine birçok amatör takım antrenmanlarına başladı, düzenli korona virüsü testlerini oldu.

TAKIMLARDAN TEMİNAT ALINDI

Açıklanan takvime göre, normalde kasım ayında olması gereken BAL’a katılım için son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olarak ilan edildi. Bu yıl 11. sezonu olan BAL’a katılma hakkı bulunan 268 takımın, 128'i geçen sezon bu ligde yer alan, 140'ı ise ilk kez yer alacak yerel lig takımlarından oluştu. Bu takımların katılım belgeleriyle birlikte bir de 22 bin lira teminat yatırmaları gerektiği açıklandı.

HER ŞEYE RAĞMEN KATILIM YÜKSEK OLDU

Akıbeti muğlak olmasına rağmen BAL’a rekor sayıda katılım olması dikkat çekti. Lige katılım hakkı bulunan 268 takımın 250’ye yakını, teminatını yatırdı ve federasyona başvuru evraklarını verdi. Transfer aktarımları ile birlikte BAL takımlarından federasyonun kasasına giren nakit tutarının 10 milyon lirayı bulması bekleniyor. Bu arada fikstüre dahil olan takımlar, lig başlamadan veya başladıktan sonra ligden çekilmeleri veya çıkarılmaları halinde yatırdıkları teminat yandığı gibi, aynı sezon içinde kendi ilinin yerel liginde de yer alamayacaklar ve BAL’dan düşmüş sayılacaklar.

TAKVİM BELLİ DEĞİL

Şimdi sırada lige katılması kesinleşen takımların saha denetimleri var. En iyi niyetle bu denetimlerin 15 gün civarında sürmesi bekleniyor. Denetimlerle lige katılan takım sayısı kesin olarak belirlendikten sonra da 2020-2021 sezonu BAL gruplandırma ve statüsü açıklanacak. Ayrıca aralık ayında açıklanması beklenen kitapçıktan da henüz bir ses yok.

Federasyon bilgilendirmesinde “Ligin başlama tarihi o anki pandemi şartlarına göre, ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri doğrultusunda belirlenecek olup, takımlara müsabakalar başlamadan önce hazırlık çalışmaları yapabilmeleri için yeterli süre verilecektir” deniliyor. Tüm eksikliklerin giderilmesi ve takımlara verilecek hazırlık süreciyle beraber birkaç ayın daha geçeceği, liglerin mart ayının ortalarında başlatılabileceği konuşuluyor. Bu süreçten çok yıpranan kulüp yöneticileri ve futbolcular, bir yandan da sürecin zamana yayılarak tepkilerin azaltılmaya çalışıldığını düşünüyorlar ve liglerin bu sezon hiç oynatılmamasından endişe ediyorlar.

Alibeyköyspor, bu sezona özel forma tasarlattı...

 

ÖZEL TASARIM FORMALAR BİLE HAZIR

Yaklaşık beş aydır düzenli olarak antrenmanlarını yapan ve BAL’da mücadele edecek olan İstanbul takımlarından Alibeyköyspor, bu sezona özel forma tasarlattı. Profesyonel ligde mücadele ettiği dönemki başarılarına ait eski gazete kupürlerinden tasarlanan yeni sezon forması, kulübün sembol isimlerine, eski futbolcularına ve yöneticilerine hediye edildi. Hem Üsküdar Belediyespor’un hem de Alibeyköyspor’un başkanı olan Muammer Saka, geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret eden Türkiye Amatör Futbolcular Birliği sözcülerine, ocak ayında ligin oynatılmasını istediklerini belirtti. “Futbolcuların hakkını her zaman savunmaya devam edeceğim, sizlerin her zaman yanında olacağım” diyen Saka, amatör liglerde büyükler kategorisinde en az 50 bin futbolcunun evine ekmek götürdüğünü ifade etti.

YURT DIŞINDA MASKELİ ÇÖZÜM

Türkiye’de bunlar yaşanırken korona virüsünün en etkili olduğu ülkelerden biri olan İspanya'da her seviye amatör küme maçları oynanıyor. Amatör A takım, alt yapı ve kadınlar karşılaşmalarında oyuncuların maske takmaları istenirken maçları futbolseverler de takip edebiliyor.